23 august, în Epoca de Aur

În perioada comunistă, timp de aproape jumătate de secol, 23 august a fost Ziua Națională a României. Evenimentul era sărbătorit cu mare fast de conducătorul mult iubit pe acea vreme, Nicolae Ceaușescu.

IMAGINI PARADĂ 23 AUGUST

http://www.youtube.com/watch?v=t0r4p4K_zig

Deși pentru tinerii din ziua de astăzi este greu de crezut că aceste imagini au fost vreodată reale, istoria nu minte. Data de 23 august era marcată prin manifestații de amploare, în care protagoniști erau pionierii sau șoimii patriei.

Cu o coregrafie bine pusă la punct și pentru care munceau chiar și luni de zile, tinerii epocii de aur reușeau să creeze momente care îl ungeau pe suflet pe conducătorul mult iubit, conducătorul Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu.

Mai mult decât atât, pregătirea festivităţilor pentru ziua de 23 august începea încă din luna iulie. Oamenii erau chemaţi din concedii, elevii erau cantonaţi în tabere de pregătire, iar artiştii erau recrutaţi dintre participanţii la Festivalul Cântarea României. De-a lungul timpului, paradele de 23 august au avut diverse locaţii, în Capitală. Zeci de ani, 23 august a fost sărbătoarea naţională a României. Erau organizate parade militare, la radio şi la televizor se difuzau spectacole grandioase, iar magazinele se umpleau brusc de marfă greu de găsit în restul anului. De-a lungul timpului, sărbătorirea Zilei Naţionale s-a transformat în odă pentru Nicolae Ceauşescu.

În timp, defilarea pe sub Arcul de Triumf a fost înlocuită cu spectacole pe stadionul 23 August, iar în 1989, Ceauşescu a renunţat la parada militară şi a cerut ca defilarea să aibă loc în faţa unei clădiri neterminate: Casa Radio. Ziua se încheia cu o petrecere la iarbă verde. Chiar şi Ceauşescu respecta cu strictețe acest obicei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *