Acasă > Social > Alianța Pacienților Cronici este împotriva desființării cardului de sănătate

Alianța Pacienților Cronici este împotriva desființării cardului de sănătate

card de sanatateCardul de sănătate ar urma să fie desființat.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind punerea în circulaţie a cărții electronice de identitate, care ar urma să înlocuiască şi cardul de sănătate.

Cartea electronică de identitate va conține datele titularului (care sunt și acum în actul de identitate), precum și date biometrice, respectiv imaginea facială și amprentele de la două degete.

Potrivit proiectului MAI, cartea electronică de identitate va asigura și funcționalitatea cardului de sănătate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberării noului document de identitate.

Președintele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, se declară împotriva desființării cardului de sănătate, considerând că în lipsa acestuia pacienții vor fi puși pe drumuri.

„Lipsa acestui card ne va pune din nou pe drumuri. Pacienții vor fi puși într-o continuă cursă după adeverințe, după una, alta. Pe deasupra, cine va răspunde de sacul de bani care a fost investit pentru acest program și aruncat ulterior pe apa sâmbetei”, a declarat Cezar Irimia.

Pe de altă parte, potrivit președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cardul național de sănătate va circula câțiva ani în paralel cu cartea electronică de identitate, înlocuirea acestuia urmând să se facă treptat.

„Actualul card național de sănătate este oricum valabil cinci ani și din 2018 trebuie să fie retipărit, așa că totul este într-o logică normală”, a spus președintele CNAS.

Cărțile de identitate electronice vor putea fi eliberate de la naștere, la solicitarea părinților.

Documentele vor avea o valabilitate de 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani, de 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, respectiv 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.