Anul acesta, niciun film românesc la Cannes

Începutul anului 2014 se pare că este unul cu ghinion pentru filmul românesc. Anul acesta nicio peliculă cinematografică realizată în țara noastră nu a fost reținută pentru a fi vizionată de vedetele din lumea filmului care vor păși pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes.

Selecţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes include 49 de lungmetraje din 28 de ţări, potrivit site-ului oficial al evenimentului. Festivalul, cel mai important eveniment european dedicat filmului, va avea loc în perioada 14 – 25 mai 2014.

Lungmetrajul “Grace of Monaco”, regizat de Olivier Dahan, cu actriţa Nicole Kidman în rolul principal, va deschide festivalul de pe Croazetă, pe 14 mai, şi va fi proiectat în afara competiţiei.

Lungmetrajul “Party Girl”, filmul de debut al regizorilor Marie Amachoukeli, Claire Burger şi Samuel Theis, va deschide secţiunea Un Certain Regard de la Cannes 2014.

Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or pentru lungmetraj (“Pianul”).

Iata filmele selectate pentru cea de-a  67-a editie a Festivalului de Film de la Cannes 2014:

Competiţia oficială – pentru Trofeul  “Palme d’or”:

“Sils maria”, de Olivier Assayas; “Saint Laurent”, de Bertrand Bonello; “Kis uykusu (sommeil d’hiver)”, de Nuri Bilge Ceylan; “Maps to the stars”, de David Cronenberg; “Deux jours, une nuit”, de Jean-Pierre şi Luc Dardenne; “Mommy”, de Xavier Dolan; “Captives”, de Atom Egoyan; “Adieu au langage”, de Jean-Luc Godard; “The search”, de Michel Hazanavicius; “The homesman”, de Tommy Lee Jones; “Futatsume no mado (deux fenêtres)”, de Naomi Awase; “Mr Turner” de Mike Leigh; “Jimmy’s hall”, de Ken Loach; “Foxcatcher”, de Bennett Miller; “Le meraviglie”, de Alice Rohrwacher; “Relatos salvajes/ wild tales”, de Damian Szifron; “Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev; “Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako

În afara competiţiei: “Gui lai”, de Zhang Yimou; “How to train your dragon 2”, de Dean Deblois.

Pentru premiul “Un Certain Regard” vor concura filmele:

“Party girl”, de Marie Amachoukeli, Claire Burger şi Samuel Theis (filmul de deschidere); “Jauja”, de Lisandro Alonso; “La chambre bleue”, de Matthieu Amalric; “Incompresa”, de Asia Argento; “Titli”, de Kanu Behl; “Eleanor Rigde”, de Ned Benson; “Bird People”, de Pascale Ferran; “Lost River”, de Ryan Gosling; “Amour fou”, de Jessica Hausner; “Charlie’s country”, de Rolf de Heer; “Snow in paradise”, de Andrew Hulme; “Dohee-ya”, de July Jung; “Xenia”, de Panos Koutras; “Run”, de Philippe Lacôte; “Turist”, de Ruben Ostlund; “Hermosa juventud”, de Jaime Rosales; “The salt of the earth”, de Wim Wenders şi Juliano Ribeiro Salgado; “Fantasia”, de Wang Chao; “Harcheck mi headro”, de Keren Yedaya.

Pentru trofeul “Les Séance de Minuit”:

“The rover”, de David Michod; “The salvation”, de Kristian Levring; “Pyo jeok”, de Chang.

Pentru premiul “Les Séances spéciales”:

“Eau argentée”, de Mohammed Ossama; “Maidan”, de Sergei Loznitsa; “Red army”, de Polsky Gabe; “Caricaturistes – fantassins de la démocratie”, de Stephanie Valloatto; “Les ponts de sarajevo”, film chorale.

Anul trecut, marele premiu a fost câștigat de filmul “La vie d’Adele/Blue is the Warmest Colour”  realizat de Abdellatif Kechiche.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *