Ascensiunea profesională a parlamentarilor constănţeni

Este ştiut faptul că în Parlamentul României avem reprezentanţi a căror activitate profesională este extrem de diversă. Pentru a vedea care a fost ascensiunea profesională a parlamentarilor constănţeni am revăzut biografiile acestora postate pe site-urile oficiale ale celor două Camere.
Lista deputaţilor constănţeni este deschisă pe site de Gheorghe Dragomir (PNL) a cărui activiatate profesională s-a axat doar pe domeniul finanţelor şi care a avut şansa de a avea, preonderent, funcţii de conducere – prima la o firmă privată, iar apoi în cadrul DGFPCFS Constanţa. Colegul său de partid, deputatul Mihai Lupu, aflat la al doilea mandat consecutiv, a fost în perioada 1982-1985 mecanic şi abia apoi a înceut să evolueze din punct de vedere profesional.
Mihai Tararache (PPDD) a recunoscut în cadrul unei emisiuni la Litoral TV că, încă de când era elev, în perioada vacanţelor de vară, a lucrat de sezon la firmele pe care le deţinea familia şi asta l-a ajutat să aprecieze munca şi să constate cât de greu se obţine un ban.
Critina Ileana Dumitrache (PSD) a profitat de afacerile pe care părinţii săi le derulează în municipiu şi judeţ şi, înainte de a deveni parlamentar, a lucrat ca director marketing sau şef departament comunicare şi relaţii cu publicul.
Eduard Martin (PSD), deputat la al treilea mandat, şi-a început activitatea profesională în 1997 ca preparator universitar la Universitatea Maritimă Constanţa, apoi a ajuns asistent universitar la aceeaşi instituţie, după care s-a dedicat, pentru o scurtă perioadă, activităţii în administraţia publică locală şi a ,,sărit” în Parlament.
Mircea Titus Dobre (PSD) a avut numai funcţii de conducere – director calitate şi director marketing – la firma tatălui său.
Remus Florinel Cernea, ales deputat în iarna trecută pe listele USL, se laudă cu statutul de activist pentru Drepturile omului, Mediu, Democraţie din 1998, dar şi cu volumul de publicistică ,,Manifest împotriva becalizării României” al cărui autor este. Apoi, se pare că, s-a dedicat activităţii politice, iar în mai anul trecut a ajuns consilier de stat în Cancelaria premierului Ponta.
Dănuţ Culeţu (FC) a păşit pe calea activităţii profesionale ca economist în Cooperaţia de Consum, apoi a lucrat patru ani ca ofiţer de cont la Banca de Investiţii Constanţa, serviciu care i-a deschis apetitul pentru sistemul bancar în care a lucrat până la obţinerea primului său mandat de deputat.
Mădălin Voicu (PSD) a petrecut mare parte a vieţii cu bagheta de dirijor în mână, însă, pentru o perioadă, a lucrat şi ca profesor de muzicologie în Turcia.
Până în 2004 când a intrat în Parlament ca deputat al UDTR, Ibram Iusein a lucrat 34 de ani în transporturi, în CV-ul său nemenţionând ce posturi a ocupat, concret.

Senatorii puterii au evoluat treptat

Senatorul Mircea Banias (PC) şi-a dedicat întreaga activitate profesională domeniului transporturi maritime, el începând cu ,,munca de jos”, adică debutând ca ofiţer maritim la CNM Navrom SA Constanţa. Ulterior, se pare că a renunţat la navigat şi a preferat să lucreze la uscat, dar pe funcţii din ce în ce mai mari. Din 2008, Banias activează în Senat unde a avut şansa de a fi, cel mai mult, în ipostaza de reprezentant al unui partid aflat la putere.
Nicolae Moga (PSD) recunoaşte cu ,,mândrie proletară” că şi-a început activitatea în 1977 ca şef lot la Energomontaj Turceni, apoi a fost şef brigadă şi coordonator de lucrări de construcţii montaj ecluze la Năvodari şi Cernavodă, după care a fost promovat ca director adjunct de management la Energomontaj CNE Cernavodă. O perioadă a coordonat lucrări în construcţii.-transport, o alta a ,,cochetat” cu funcţia de subprefect al judeţului, dar timp de patru ani – în perioada 1996-2000 a fost şi preşedinte la Telreviziunea Neptun Constanţa.
Liderul Grupului parlamentar PNL din Senat, Puiu Haşotti, şi-a început activitatea profesională ca muzeograf, apoi muzeograf principal şi cercetător principal. Ascensiunea sa profesională a continuat cu funcţia de consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cltură Constanţa, lector şi conferenţiar la Facultatea de Istorie din cadrul Universitărţii Ovidius şi chiar cinci luni de activitate ca ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Le e ruşine cu ce-au făcut?

Din păcate, şi la ora actuală, biografia senatorului PDL Christian Gigi Chiru (postată pe site-ul Senatului) este goală. Nici datele biografice ale senatorului PSD Alexandru Mazăre nu sunt elocvente. Parlamentarul s-a dovedit a fi zgârcit în informaţii, despre activitatea sa profesională derulată până în momentul accederii în Parlamentul României neexistând date.
,,Linişte” totală este încă şi la proaspătul semnator PPDD Marian Vasiliev, biografia sa continuând să rămână o necunoscută pentru cei care ar fi interesaţi să afle ce preocupări a avut acesta până să devină parlamentar. Singurele aspecte cunoscute de unii constănţeni sunt acelea că timp de patru ani a fost primar al oraşului Basarabi, înainte a cochetat cu jurnalismul şi o perioadă s-a ocupat de activitatea Crucea roşie – filiala Constanţa.
Situaţia rămâne ,,în ceaţă” şi pentru deputaţii Florin Gheorghe (PDL), Varol Amet (UDTTMR), Victor Manea (PNL), Radu Babuş (PSD) şi Andrei Condurăţeanu (PPDD) a cărotr biografii întârzie să apară pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *