Acasă > Politica > Atac cibernetic. Dragnea critică sistemele informatice ale instituţiilor publice

Atac cibernetic. Dragnea critică sistemele informatice ale instituţiilor publice

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat, astăzi, nemulţumit de modul în care au fost realizate unele programe informatice pentru instituțiile publice.

Liderul social democrat i-a cerut vicepremierului Sevil Shhaideh să verifice aceste aspecte în contextul atacurilor cibernetice recente.

„Nu e în regulă că au fost aceste atacuri, dar poate asta vă ajută să verificați cum au fost realizate acele programe și acele sisteme de protecție. Eu zic că este bine să verificați cine le-a realizat și cu câți bani au fost realizate aceste sisteme de protecție, care sunt degeaba. Și poate hackerii ăștia sunt români buni și au zis să tragă un semnal de alarmă. Dar vreau să luați în serios asta, că au fost multe programe informatice realizate în România”, a declarat Liviu Dragnea.

Atacul cibernetic „WannaCry” a afectat aproape 100 de ţări.

România printre cele mai afectate state

Specialiștii Kaspersky Lab au precizat România se află printre cele mai afectate 10 țări, în urma atacului cibernetic de tip ransomware ‘WannaCry’, produs vineri .

Acesta a cauzat probleme mai multor instituții și organizații internaționale din 74 de țări.

‘Pe 12 mai, un atac ransomware masiv a lovit organizații din întreaga lume. Cercetătorii Kaspersky Lab au analizat datele și sunt în măsură să confirme că subsistemele de protecție ale companiei au detectat cel puțin 45.000 de tentative de infectare în 74 de tari, majoritatea în Rusia. România se află printre cele mai afectate 10 țări. Programul ransomware infectează victimele, profitând de o vulnerabilitate Microsoft Windows, descrisă și rezolvată în Microsoft Security Bulletin MS17-010. Exploit-ul folosit, „Eternal Blue”, a fost dezvăluit în cazul Shadowbrokers din 14 aprilie. Odată ajunși în sistem, atacatorii instalează un rootkit, care le permite să descarce programul pentru a cripta datele. Malware-ul criptează fișierele. Ulterior, sunt afișate un mesaj în care se solicită 600 de dolari în Bitcoin, și wallet-ul, iar răscumpărarea crește în timp’, se arată în comunicatul Kaspersky Lab.

Cel mai mare atac de tip ransomware din istorie

Europol a anunţat că atacul informatic internațional care afectează mai multe țări și organizații este de „un nivel fără precedent”.

„Atacul recent este de un nivel fără precedent și va cere o investigație internațională complexă pentru a-i identifica pe cei vinovați”, a precizat Europol.

„Unitatea operațională comună de acțiune împotriva criminalității informatice (JCAT) a Europol, un grup internațional de anchetatori specializați în securitate cibernetică „a fost special conceput pentru a ajuta la astfel de investigații și va juca un rol important în sprijinul anchetei”, mai arată Europol.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.