Acasă > Eveniment > Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul decesului tinerei din Suceava

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul decesului tinerei din Suceava

O tânără de 20 de ani din Suceava, care a fost accidentată de tren, a murit pentru că părinţii ei au refuzat ca fetei să i se facă o transfuzie. Motivul familiei a fost de ordin religios.

Tânăra a fost rănită în urma unui accident rutier. Maşina în care se afla a fost lovită de un tren, în comuna suceveană Ciprian Porumbescu. În urma impactului, fata a suferit un traumatism cranio-cerebral cu edem, fracturi costale care i-au afectat plămânul stâng, dar şi fracturi la picioare. Medicii au operat-o de urgenţă, dar pierduse mult sânge şi avea nevoie de transfuzie. Familia însă a refuzat transfuzia din motive religioase.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă urgentă.

“Ancheta are în vedere posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății. (…) Din cele relatate în mass-media, rezultă că nu s-ar fi respectat dispozițiile imperative ale art. 15 și art. 17 , alin. 1 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului care prevăd faptul că „în cazul în care pacientul necesită o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate”, în concordanţă cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art.2, 3 și 4 și Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Roma, 4.XI.1950), art.2.”, se precizează într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.