Acasă > Cartea săptămânii > Cartea zilei: „Secretele Verei Atkins-Povestea unei românce spion în al doilea război mondial”, de Sarah Helm

Cartea zilei: „Secretele Verei Atkins-Povestea unei românce spion în al doilea război mondial”, de Sarah Helm

Cartea recomandată astăzi pentru lectură este un elogiu adus unei personalități de excepție din lumea spionajului european. Volumul descrie viața și personalitatea unei femei care influențează fundamental lumea spionilor și care se naște în România, la Galați, în data de 15 iunie 1908. A fost singura fiică a unui celebru om de afaceri din epocă pe numele său Max Rosenberg care venise în România din Africa de Sud. Tatăl Verei a venit în România în anul 1904 datorită oportunităților de afaceri pe care Galațiul le oferea în materia comerțului cu grâne.  Vera Atkins  s-a născut cu identitatea de Vera-May Rosenberg schimbându-și numele în 1933, pentru a-și ascunde originea evreiască, adoptând pe cel de fată al mamei sale după care pleacă în Anglia.

Cartea de astăzi are o structură interesantă fiind concepută în mai multe părți structurate probabil după evoluția profesională a Verei. Prima parte este intitulată Anglia, a doua parte privește acțiunile derulate de Vera Atkins în România, partea a treia este destinată evenimentelor din Germania iar cea de-a patra se derulează în  Anglia descriind ultima parte a vieții eroinei noastre. Această structură a cărții urmărește traseul profesional al Verăi însoțind-o în peripul pe care l-a avut în această viață. Veți putea afla citind cartea propusă azi amănunte extrem de interesante pe care numai cei care au avut oportunitatea de a cunoaște universul serviciilor secrete. Este și cazul eroinei noastre. Cartea este extrem de incitantă, bine scrisă, vă va ține cu sufletul la gură. Succesul în afaceri al lui Max Rosenberg și al companiei sale care se numea Dunărea, i-a permis să acumuleze resurse financiare importante și l-a propulsat pe  tatăl Verei în cercurile influente ale epocii dar și în postura de amfitrion al diplomaţilor  străini  aflaţi în România. În cadrul  acestor reuniuni reuniuni a cunoscut Vera Atkins importante personalități ale vremii  și acest mediu i-a permis să intre în contact cu protipendada europeană a epocii.

Vera Atkins a plecat în Anglia via Franța. Înainte de ocupația germană Vera s-a înscris la Sorbona pentru a studia limbile moderne. După scurt timp Vera va părăsi franța și se stabilește în Anglia unde a devenit ofiţer al serviciilor secrete britanice. După ce devine cetățean în  Marea Britanie a participat la nenumărate misiuni secrete, ajungând să conducă celebrul serviciu de operatiuni speciale (SOE) creat de Winston Churchill. În această poziţie devine extrem de eficientă și  introduce în teritoriile franceze ocupate de germani peste  patru  sute cincizeci de spioni dintre care cincizeci de femei, în spatele liniilor inamice.

Nu a lucrat niciodată pe teren susține autoarea, Sarah Helm, ci a coordonat pregătirea minuțioasă a agenților. Cunoștea fiecare misiune secretă în parte, se ocupa de fiecare agent de teren și era responsabilă de problemele personale ale  fiecăruia dinre ei. Agenții ei au participat la foarte multe operațiuni speciale, inclusiv la pregătirea debarcării în Normandia eveniment decisiv în reducerea duratei războiului. Pe majoritatea agenților îi conducea personal la îmbarcarea în avioanele care urmau să-i parașuteze în teritoriile inamice . Întreținea relații extrem de stânse cu agenții spioni femei. Acestea erau extrem de inteligente şi eficiente, multe dintre ele având studii univeristare la Oxford  pe care Atkins le numea fetele mele.

A suferit enorm atunci când, după  război, peste o sută de agenţi nu s-au mai întors în Anglia.  A demarat de una singură o anchetă menită să descopere ce se întâmplase cu acești spioni care nu s-au mai întors acasă. A întocmit o listă cu spioni dispăruți între care figurau 16 femei. Viața și activitatea de spion a Verei Atkins  a fost descrisă și într-o altă carte de mare succes cu titlul Spymistress: The Life of Vera Atkins, the Greatest Female Secret Agent of World War II , aparținând lui William Stevenson. Stevenson, scriitor canadian, este în același timp și biograful acceptat de Vera. În istoria serviciilor speciale Vera Atkins (născută Vera-Maria Rosenberg) a fost, probabil, cea mai importantă femeie spion din al Doilea Razboi Mondial. În 1987, François Mitterand i-a acordat Legiunea de Onoare, pentru aportul ei la eliberarea Franței de sub ocupația germană. La sfârșitul războiului Vera Atkins s-a retras într-o zonă rurală din  Anglia, într-un sat în care a trăit până la sfârșitul vieții în anul 2000, când s-a stins după o lungă, complexă și aventuroasă viață trăită pe acest pământ. Existența Verei a fost învăluită într-o aură de mister,  puțini oameni știau cine este cu adevarat vera Atkins. Biografia scrisă de Sarah Helm dezvăluie multe din  secretele celei despre care Ian Fleming, creatorul celebrului personaj de film ,James Bond, spunea: În adevărata lume a spionilor, Vera Atkins a fost șeful. Lectură plăcută !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.