Cinci defibrilatoare externe vor fi montate în București

Aeroportul “Henri Coandă”, Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti vor fi dotate cu defibrilatoare externe, esențiale pentru salvarea vieților celor care fac stop cardio-respirator. Aparatele vr fi conectate la Serviciul de urgenţă 112 şi pot fi folosite de orice presoană care are o minimă pregătire medicală. În acest sens, 700 de angajaţi ai acestor instituţii vor fi instruiţi să salveze vieți.

„Defibrilatorul respectiv nu permite omului să greşească. În secunda în care l-ai pus şi vrei să şochezi un bolnav care nu trebuie să fie şocat, aparatul nu te lasă.  Aparatul analizează ritmul cardiac, aparatul decide când trebuie şocat bolnavul. Omul, rolul lui este doar să apese pe două butoane la indicaţia verbală a aparatului.” a precizat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Defibrilatorul poate readuce la viață persoanele care au suferit un stop cardio-respirator, dacă este folosit în primul minut.

„Dacă în primul minut, în al doilea minut se va identifica un ritm defibrilabil de către defibrilatorul automat şi se va livra şoc, atunci şansele de a reda omul întreg societăţii, fără eventuale tulburări neurologice, sunt foarte mari.” a declarat Alis Grasu, medic Ambulanţă Bucureşti.

Metoda este folosită de ani buni în America, Franţa, Germania, Italia și Austria. Locațiile alese, sunt în general, cele cu flux mare de oameni sau cele în care solicitarea fizică și psihică atinge cote maxime.

” Nu mai puţine emoţii sunt la tribunal, la muzeul de istorie sau pe aeroport. În acele locuri care adună un număr mare de oameni, într-un timp scurt şi creşte, în acest fel, şansa sau, mai bine zis, riscul unui eveniment neplăcut, unui colaps sau chiar a unui stop cardiac.” a afirmat dr. Valentin Georgescu, preşedintele Consiliul Naţional de Resuscitare.

Capitala beneficiază deja de cinci astfel de defibrilatoare, în cele mai circulate staţii de metrou, respectiv Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate şi Piaţa Victoriei. Montarea celor zece defibrilatoare din Capitală a costat peste 70.000 de euro.

R – Raluca Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *