Acasă > Politica > Comisie de anchetă privind prezidențialele din 2009

Comisie de anchetă privind prezidențialele din 2009

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis înfiinţarea comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Aceasta ar urma să cerceteze dacă persoane sau instituţii s-au implicat ilegal în organizarea şi stabilirea rezultatului scrutinului prezidenţial.

Președintele Camerei Deputaților,  Liviu Dragnea, a declarat astăzi că înființarea comisiei parlamentare de anchetă va fi votată miercurea viitoare de plenul reunit al Legislativului, subliniind că Parlamentul are tot dreptul să investigheze, să cerceteze orice fel de temă, acest lucru fiind prevăzut în Regulamentul său și în Constituție.

Opoziția s-a arătat însă împotriva comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor prezidențiale din 2009.

”Au fost câteva observații din partea unor colegi de la PNL, de la USR, de la PMP, care au spus că ei s-ar opune acestui proiect de hotărâre pentru că ar trebui să fie completat cu mai multe amendamente, să fie mai clar, unii colegi au spus că Parlamentul nu ar avea dreptul să investigheze sau să cerceteze aceste aspecte care au apărut deja în presă”, a spus Liviu Dragnea.

Comisia de anchetă a fost cerută de PSD și ALDE, după ce Dan Andronic a povestit că, în noaptea alegerilor din decembrie 2009, a participat, acasă la Gabriel Oprea, la o întâlnire la care erau prezenții șefii Parchetului General și SRI.

Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror general, dar și George Maior, director al SRI ar fi făcut parte dintr-o „celulă de criză”, care avea rolul de a-l ajuta pe Traian Băsescu să câștige alegerile.

Rezultatul scrutinului prezidențial din 2009 a fost unul controversat: Traian Băsescu a obținut 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%, diferența fiind de doar 70.000 de voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.