Acasă > Social > Conflict „bisericesc” la Oituz

Conflict „bisericesc” la Oituz

Scandal între credincioşii ortodocşi şi cei catolici din localitatea constănţeană Oituz… din cauza unei biserici! În satul Oituz, numărul catolicilor este cu mult mai mare decât al ortodocşilor, motiv pentru care Biserica Ortodoxă are o capacitate de numai 30 de persoane. De câţiva ani însă, zeci de credincioşi vin din tot judeţul pentru a participa la Liturghia oficiată de părintele Vladimir.

Odată cu creşterea numărului de enoriaşi, părintele a solicitat autorităţilor locale terenul de lângă Biserică, pentru a construi un lăcaş de cult mai mare. În luna mai, primarul a aprobat cedarea spaţiului, numai că de la vorbe la fapte este cale lungă… Credincioşii se plâng că edilul nu s-a ţinut de promisiune pentru că a fost influenţat de reprezentanţii Bisercii Catolice, care susţin că acest spaţiu aparţine şcolii din sat. Părintele catolic spune că ortodocşii ar trebui să-și caute un alt teren dacă vor o biserică nouă.

“Problema este că a intrat o concurenţă prost văzută şi vroia să facă o biserică mai mare şi oamenii au spus că nu vrem să ocupăm terenul de sport, pentru că poate, în viitor, o să fie un proiect prin care să facem o tribună şi nici pe terenul şcolii pentru că este al şcolii şi poate vom face şi o sală de sport.”, a declarat Petru Mihaica, preot la  Biserica Catolică Oituz.

Acest teren a fost, însă, lăsat în paragină de autorităţi. Primarul recunoaşte că preotul de la Biserica Ortodoxă a atras mai mulţi enoriaşi la Oituz şi este de acord cu ridicarea unui nou lăcaş, dar din fonduri proprii şi pe un alt teren, nu pe cel pe care l-a promis iniţial.

„Sunt de acord, nimeni nu se opune, dar trebuie să mai ascult și de vocea comunității. De când a apărut această biserică, Oituzul a apărut pe harta judeţului Constanţa. Voi sprijini construirea acestei biserici, dar financiar, Primăria nu se poate angaja la vreo construire.”, a declarat Dumitru Chiru, primar Oituz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.