Consultații dermatologice gratuite pe litoral

Medici dermatologi vor oferi în această vară consultații gratuite elevilor de liceu din București și din cinci județe, dar și pe litoral, în cadrul unei campanii pentru depistarea melanomului și prevenirea cancerului cutanat, derulată de Societatea Română de Dermatologie în partenariat cu Academia Europeană de Dermatologie și Venerologie (EADV).

Dermatologii vor oferi consultații gratuite în perioada 2-15 iunie în câte trei licee din București, Iași, Cluj, Tg. Mureș, Oradea și Craiova, iar în perioadele 25-27 iulie, 22-24 august și 29-31 august în intervalul 8,00-17,30 în stațiunile Eforie Nord, Neptun și Jupiter.

“Am demarat această acțiune cu scopul de a sensibiliza populația la problema cancerelor de piele. Ne propunem să convingem opinia publică să conștientizeze pericolul expunerii la radiațiile solare, dar și să încurajăm prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele”, a declarat prof. dr. Alexandru Tătaru, președintele SRD, vineri, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, cancerul de piele poate fi prevenit și depistat precoce însă nu pot fi eliminate toate cauzele care duc la îmbolnăvire.

“Trebuie avut grijă de expunerea la soare și este necesară reducerea numărului de ședințe de bronzat. Se poate expune la soare între ora 9,00 și 9,30 și între 17,00 și 17,30. Expunerea între aceste ore este suficientă pentru organism”, a atenționat medicul care a recomandat folosirea cremelor de fotoprotecție.

El a spus că trebuie să fie mai atente persoanele care au ten de tip 1 și 2 care nu se bronzează și care se înroșesc.

“Controlul medical și cel dermatologic trebuie făcut în fiecare an. Cancerul de piele poate fi depistat precoce întrucât se află la suprafață și se poate observa. Este necesară și auto-examinarea și consult dermatologic în cazul apariției unor leziuni suspecte. Leziunile suspecte sunt acele tumori ale pielii nou apărute sau tumori vechi care cresc repede în dimensiuni, care își schimbă culoarea sau care sângerează spontan”, a precizat președintele SRD.

Secretarul general al SRD, Alin Nicolescu, a susținut că prevalența cancerelor de piele crește, motiv pentru care consideră foarte utilă actuala campanie.

“Campania își propune depistarea precoce a leziunilor cu potențial malign sau a tumorilor maligne în stadiul incipient. În continuare, susținem necesitatea educării populației în legătură cu această problemă încercând să subliniem o dată în plus importanța măsurilor profilactice, posibilitățile de depistare precoce a leziunilor și modalităților terapeutice existente în România și la nivel mondial”, a declarat dr Alin Nicolescu.

Potrivit reprezentanților SRD, pe litoral, în locurile ce vor fi special amenajate, minimum 12 medici dermatologi din țară, câte patru în fiecare stațiune (cărora li se vor adăuga medici din Constanța), vor oferi consultații și informații gratuite pacienților, dar și turiștilor doritori de investigații de prevenție. Pe lângă pliantele informative legate de depistarea melanomului și prevenirea cancerului cutanat, se vor distribui și mostre de creme fotoprotectoare.

Alin Nicolescu a arătat că în cadrul campaniei Euromelanoma Day 2013 în România au fost consultate aproximativ 3.000 de persoane.

Dintre acestea patru au fost diagnosticate cu melanom, 406 (15%) cu nevi atipic, 96 (4%) au fost diagnosticate cu cheratoză actinică, 15 cu carcinom bazocelular (CBC), una cu carcinom cu celule scuamoase, iar 345 (13%) au fost diagnosticați cu alte boli.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *