Cultură și artă în județul Tulcea

Spectacol cu muzică și dans grecesc. De asta au avut parte tulcenii care au fost la sala Teatrului Jean Bart din municpiul Tulcea.  Evenimentul a fost gândit şi realizat de Comunitatea Elenă din Tulcea şi Tineretul Comunităţii Elene. Pe scenă au urcat ansamblurile folclorice „Odyssea” şi „Elpis”. La eveniment a fost prezent Mihai Nicolae, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Prea Sfinţia Sa, Visarion, Episcopul Tulcei, primarul comunei Izvoarele, Niculache Peiciu, dar și primarul municipiului, Constantin Hogea. În acest an s-au împlinit 193 de ani de la izbucnirea Revoluţiei poporului elen, un moment esenţial în lupta grecilor pentru libertate.

Următoarea zi, tulcenii iubitori de artă, și-au delectat privirile la o expoziție denumită ”Arta şi civilizaţia romană – un limbaj comun în antichitate“. Vernisajul a avut loc la Muzeul de Istorie şi Arheologie din parcul Monumentului Independeţei din Tulcea. Evenimentul a fost realizat în cadrul unui proiect european implementat de Consiliul Judeţean Tulcea şi parteneri din zece ţări.

„Prin acest proiect  susţinut cu fonduri europene, noi, cei din Consiliul Judeţean Tulcea, ne aplecăm asupra trecutului istoric şi a moştenirii culturale dintr-un spaţiu transnaţional, cu un element comun: Marea Neagră. Vrem să ne punem în valoare patrimoniul, vrem să ne promovăm cultura, vrem să ne facem cunoscuţi şi, iată, a apărut această oportunitate: un proiect  finanţat prin Programul Operaţional Comun „Bazinul Mării Negre“, Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat“, a spus vicepreşedintele CJ Tulcea, Vasile Strat.

Această expoziţie a fost realizată în cadrul proiectului „Marea Neagră – Unitate şi diversitate în Antichitatea Romană“, în cadrul căruia Consiliul Judeţean Tulcea are ca parteneri muzeele din Grecia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Turcia. Proiectul are o valoare de aproximativ 400 de mii de euro, iar perioada de implementare este de 24 de luni. La finalul proiectului, în anul 2015, va exista o reţea de instituţii ştiinţifice, culturale, cu funcţii administrative la nivelul ţărilor implicate în proiect care să dezvolte acţiuni comune pentru cunoaşterea şi promovarea moştenirii culturale romane din bazinul Mării Negre.

Redactor: Denisa Stoenescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *