Cum afectează Ebola anul universitar

Studenții din zonele de risc Ebola care aleg să urmeze cursurile facultăților constănțene vor fi supuși unei evaluări de specialitate. Măsura face parte din planul de acțiuni pe care universitățile de la malul mării le-au adoptat în scopul prevenirii virusului ucigaș. În prezent, la Constanța, învață aproximativ două sute de studenți nigerieni, însă aceștia se află în afara oricărui pericol de a purta virusul și asta pentru că nu au părăsit România în ultimul an.

Universitatea „Ovidius” și Universitatea Maritimă din Constanța găzduiesc, anual, sute de studenți străini. Printre aceștia se numără și tineri din Nigeria, țară care a fost puternic lovită de virusul ucigaș Ebola.

“Studenții nigerieni care au venit la noi sunt aici de mai mult de un an. Ebola s-a declanșat doar în urmă cu câteva luni, iar studenții sunt în Constanța de mai mult de un an și nu au plecat în vacanța de vară în Nigeria și, în concluzie, ei nu sunt un factor de generare a unui focar de infecție cu această boală”, ne-a declarat profesor universitar dr. Cornel Panait, prorectorul Universității Maritime Constanța.

 La Universitatea Maritimă din Constanța sunt înscriși, în anul universitar curent, 170 de studenți nigerieni. Pe lîngă faptul că nu au părăsit România în ultimele șase luni, la începutul acestei săptămîni, Nigeria a fost scoasă de pe lista ţărilor afectate de Ebola, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

La Universitatea „Ovidius” din Constanța nu sunt înscriși studenți care provin din țările cu risc de Ebola.

“Deocamdată noi nu avem studenți din zonele de risc Ebola, dar în cazul în care vor apărea asemenea situații, domnul rector Sorin Rugină, care este și medic specialist în bolile infecțioase, ne-a transmis că vor fi puse în aplicare toate procedurile specifice pentru ca un asemenea caz să fie izolat”, ne-a spus asistent universitar doctorand Daniel Citirigă, purtător de cuvânt al Universității Ovidius Constanța.

Chiar dacă nu există niciun fel de amenințare în ceea ce privește suspiciunea prezenței virusului ucigaș, conducerea unităților de învățămînt are, pentru orice eventualitate, un plan de măsuri. Viitori studenți care provin din țările cu risc vor fi supuși unor teste speciale.

„Vom lua măsurile care se impun prin Comandamentul Național de Luptă împotriva acestui virus, care înseamnă o perioadă, nu de carantină, ci în care să ei să fie un pic mai izolați. Temperatura lor va fi măsurată de două ori în fiecare zi, dimineața și respectiv seara”, a afirmat prof.univ.dr.Cornel Panait, prorectorul UMC

La Universitatea Maritimă din Constanța ar urma să ajungă o nouă tranșă de 170 de studenți nigerieni.

Redactor: Andreea Barbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *