Dascăli sau voluntari umiliţi!?

De ani de zile auzim guvernanţii spunând că educaţia este un domeniu prioritar. Realitatea confirmă faptul că învăţământul este subfinanţat, nivelul de pregătire al elevilor scade, iar cadrele didactice preferă să se reorienteze profesional din cauza salariilor mizere şi a incertitudinii posturilor.

Liderii sindicali şi părinţii susţin că dascălii trebuie plătiţi corespunzător activităţii pe care o desfăşoară şi responsabilităţii majore ce le revine în pregătirea tinerei generaţii. O analiză a finanţării sistemului de învăţământ din anii nouăzeci încoace, efectuată de specialişti, demonstrează că, indiferent de apartenenţa politică a guvernanţilor, în România comparativ cu statele Uniunii Europene, se practică o politică de subminare naţională cu efecte grave în timp.

Preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, profesor Mitică Iosif, a subliniat în cadrul emisiunii Radiografia Zilei că există presiuni multiple asupra cadrelor didactice, sunt suprasolicitaţi şi umiliţi prin acordarea unor sume derizorii pentru munca prestată, iar nemulţumirile acumulate în timp îi aduc pe unii în stadiul de a claca.

 “Sunt colegi care pur și simplu au clacat. Te duci în centru la ora 5 dimineață, îți faci și programul de predare, ești obligat să evaluezi, ești obligat apoi să completezi documente de 4, 5, 6 pagini și ești neplătit pentru munca suplimentară, care este impusă de cei care ar trebui să te respecte: directorii instituțiilor de învățământ, oameni din minister și din inspectorat. Aceștia îți impun munca suplimentară neplătită, încălcând prevederile Codului Muncii. Apoi, după ce faci toate aceste proceduri, pentru fiecare elev trebuie să completezi 4-5 pagini de constatări, într-un timp bine delimitat, dar fără niciun leu în plus” a declarat profesor Mitică Iosif – preşedinte SLSIP Constanţa.

Deşi politicienii au mizat pe faptul că părinţii au făcut presiuni asupra profesorilor când aceştia au intenţionat să boicoteze examenele naţionale, se pare că mentalitatea acestora s-a schimbat. Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Adrian Topor, a declarat că părinţii au înţeles frustarea şi nemulţumirea întemeiată a cadrelor didactice şi vor fi alături de ele susţinându-le în demersurile pe care le vor face pentru recâştigarea statutului pe care-l merită în societate.

Redactor: Mihaela Ciorbaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *