Acasă > Editorial > Doamnei Corina Martin, despre bacșiș

Doamnei Corina Martin, despre bacșiș

Ați rămas fără obiectul mândriei, doamnă, impozitarea bacșișului s-a retras rușinos, cu pantalonii în vine, iar eu nu voi pierde prilejul de a vă reaminti, cum vă scriam și vă spuneam, cu toată prietenia, că vânați fluturi cu antiaeriana. Suntem niște bizantini, niște balcanici, Corina Martin. Bacșișul poate fi sanctificat oricând alături de Constantin cel Mare și asta poate să-ți spună nu oricare chelner, nu una sau o mie de picolițe cu fuste scurte, ci însuși un popă, poate chiar cel mai Înalt dintre ei, care nu spune nu hârtiei strecurate în buzunar, oricâte taxe legale ar fi primit – cu anafa chitanță sau fără.

Bacșișul e mândria săracului, momentele glorioase pe care și le permite la cârciumă sau magazinul de cartier. Bacșișul e garantul libertății românului rupt în fund de a face cu ochiul unei cuconițe, care altfel nici nu s-ar fi uitat la el, darămite să-i zâmbească și să-i mulțumească. Cine dracu îți zâmbește cu bonul bacșișului fiscalizat în mână?

Bacșișul este clipa de egalitate între sărac și bogat, este un privilegiu DE A DA pe care îl primesc și boierii și desculții, este o instituție înființată acum 1000 de ani, dezvoltată cu un talent uimitor de o mână de greci trăitori în Fanar, printre sacii cu aur și corupție cât cuprinde, care au condus spațiul românesc vreme de un secol și jumătate. Parcă vă plăceau grecii, nu?

Vă fac o sugestie. Gândiți-vă bine la ea, fiindcă asta e viabilă. Discutați posibilitatea instituirii unei taxe pe serviciile la masă, nepurtătoare de TVA, a cărei valoare să se împartă între chelner, patron și stat. Italienii îi spun coperta. Spuneți că sunteți umblată. Vedeți cum au făcut ei. Altminteri e simplu: bei cafea la tejgheaua barului – dai 1 euro, te așezi la masă cu aceeași cafea – dai 2,5 euro. Și toată lumea va fi mulțumită. Oricum bacșișul va rămâne. V-am explicat deja ce însemnătate are.

PS Oricum, trebuie să faceți niște simulări de verificare. Nu vă luați după Teodorovici Alain Delon, altfel mergeți cu bacșișul pentru băiatul cu pizza tocmai la Napoli…

VALENTIN COMAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.