Gheorghe Dragomir: Se poate evita moţiunea de cenzură?

După presiuni repetate ale PNL și anunțul depunerii unei moțiuni de cenzură, prin acțiunile parlamentarilor liberali, plenul Camerei Deputaților a adoptat o declarație de susținere a reducerii CAS cu 5 puncte procentuale și a scutirii de impozit a profitului reinvestit, premierul Victor Ponta anunță în stilul său triumfalist că Guvernul său va adopta o ordonanță de urgență, dar care să se refere doar la neimpozitarea profitului reinvestit.

PNL s-a referit la necesitatea adoptării a două măsuri, eliminarea impozitului pe profitul reinvestit fiind doar una dintre ele, insă măsura cu adevărat importantă și care poate avea un efect substanțial pentru mediul de afaceri și pentru economia țării este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator. PNL consideră că, dacă nu se adoptă ambele măsuri, efectul în plan economic nu va fi cel așteptat. Guvernul actual oferă de fapt jumătăți de măsură pentru problemele reale ale economiei.

În programul noii coaliții de guvernare PSD-UDMR, punerea în aplicare a unor măsuri fiscale esențiale precum reducerea CAS și neimpozitarea profitului reinvestit erau menționate doar în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite.

Așadar, de la bun început majoritatea formată în jurul PSD nu a avut nicio intenție serioasă de a face o reformă a cadrului fiscal-bugetar și de a introduce toate acele măsuri negociate inclusiv cu instituțiile financiare internaționale la momentul în care PNL era partener de guvernare.

Din consultările noastre cu reprezentanţii mediului de afaceri a reieşit nevoia elaborării şi aplicării unui set de măsuri de relaxare fiscală, gândite concertat şi nu impuse  ca ”perioade de probă” cu termen limitat de aplicare, până la sfârşitul anului 2015, cum intenţionează actualul guvern. Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate fiscală pentru a-şi gândi şi fundamenta planurile de investiţii pe termen mediu şi lung, nu de legi ce reglementează măsuri tranzitorii.

Pentru Partidul Naţional Liberal care a fost şi este un partener de discuţii constant pentru mediul de afaceri, astfel de exerciţii de imagine prestate de premierul Ponta nu ne impresionează şi nu ne determină să renunţăm la depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ponta 3.

Atâta vreme cât scăderea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator nu este adoptată de Guvernul Ponta conform angajamentelor asumate în faţa cetăţenilor, iar neimpozitarea profitului reinvestit este tratată cu jumătăţi de măsură, PNL rămâne ferm în decizia de a depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *