În ultimii 50 de ani, România a pierdut câte 2500 de hectare de pământ, anual

De mai bine de 25 de ani, România se luptă cu efectele eroziunii pe litoral. În tot acest timp, mai bine de jumătate din plaje au dispărut, iar autorităţile nu au reuşit să găsească o soluţie.

Pentru a stopa acest fenomen, autoritățile vor implementa un proiect de extindere a plajelor. Prima fază a proiectului cuprinde doar zona dintre Mamaia Sud şi Eforie Nord. Ceea ce înseamnă că la 2 Mai problema eroziunii nu va fi rezolvată foarte curând, și cel mai probabil casele oamenilor de aici se vor duce la vale, rapid și sigur.

Problema i-a fost prezentată şi ministrului Pădurii, Apelor și Pisciculturii, Lucia Varga, săptămâna trecută.  Însă degeaba! Şi asta pentru că reabilitarea plajei din 2 Mai este încadrată la urgențele de rang 2. Guvernanţii ştiu de ani de zile că România riscă să rămână fără plaje. În 2004, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a realizat un studiu cu cifre şocante: apa înghite, în fiecare an, jumătate de metru din faleze. Pe hârtie, lucrurile sună promiţător, în realitate însă, în ultimii ani de zile, nu s-a întreprins mai nimic pentru combaterea eroziunii.

Autoritățile spun că lucrările de reabilitare a plajelor vor începe în această toamnă și se vor încheia în decembrie 2015. Plajele vor fi refăcute prin înnisipare, din bani europeni, iar suma se ridică la 170 de milioane de euro. Această metodă de protecţie, prin care oamenii aduc nisip, suplinind astfel rolul naturii, este de multe ori însoţită şi de construcţia unor diguri de dimensiuni mici. Ele au rolul de a menţine pe plajă, un timp cât mai îndelungat, nisipul adus de oameni, protejându-l de acţiunea valurilor. Aceste soluţii sunt şi şansa plajelor noastre de a-şi recăpăta vechile lor dimensiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *