Acasă > Politica > Ion Iliescu, audiat în dosarul Revoluției

Ion Iliescu, audiat în dosarul Revoluției

IliescuFostul președinte al României, Ion Iliescu, s-a prezentat astăzi la Parchetul instantei supreme.

El a fost audiat în calitate de martor în dosarul Revoluției din 1989, în care se fac cercetări pentru infracțiuni contra umanității.

La ieșirea de la întâlnirea cu procurorii, Iliescu a declarat că a avut „o convorbire amicală”.

Reamintim că în iunie anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale în acest dosar.

În luna noiembrie, procurorii militari au dispus extinderea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității.

Anchetatorii susțin că ”pentru păstrarea puterii, prin acțiunile desfășurate și măsurile dispuse, noua conducere politică și militară instaurată după data de 22 decembrie 1989 a determinat uciderea, rănirea prin împușcare, vătămarea integrității fizice și psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condițiilor de tipicitate ale infracțiunii contra umanității”.

„Din modul în care s-a produs acest atac, reiese existența unui plan după care s-a acționat, plan care a urmărit crearea unei stări de confuzie în rândul forțelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apărării Naționale și difuzarea unor ordine, rapoarte și informații false, scoaterea în stradă și înarmarea populației, respectiv crearea aparenței unui ‘război civil’ în care să se confrunte unități înarmate aparținând Ministerului Apărării Naționale și Ministerului de Interne sau aceluiași minister, în scopul preluării puterii și legitimării noilor lideri. În realizarea acestui plan s-a apelat la Televiziunea Română care a transmis comunicate alarmiste și uneori false, la tăierea legăturilor telefonice și aducerea la conducerea ministerelor de forță a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecința generării unui ‘război’ psihologic și mediatic care a condus la producerea a numeroase victime”.

În cadrul anchetei, procurorii militari ai Parchetului instantei supreme i-au mai audiat, în ultima perioadă, pe fostul prim-ministru Petre Roman, europarlamentarul Laszlo Tokes, Ion Caramitru, fost membru al Biroului Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale și scriitorul Mircea Dinescu, participant la Revoluția din 1989.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.