Luptă pe viață și pe moarte

În luptă permanentă cu virusul care curmă destine. Este povestea dramatică a mii de oameni infectaţi cu HIV, dar şi voinţa medicilor care încearcă să le salveze viețile. Poate pare greu de crezut, dar printre constănțeni se află peste o mie de seropozitivi și bolnavi de SIDA, din cei înscriși în evidențe, iar mulți dintre aceștia sunt copii. De Ziua Națională a Luptei Împotriva HIV/SIDA – 1 decembrie, autoritățile trag un semnal de alarmă.

 “E un paradox, e o boală care poate fi prevenită. la fiecare zece secunde, moare un pacient cu HIV, iar la fiecare șase secunde apare unul nou. Este un paradox, plecând de la principiul că fiecare pacient zice că nu i se poate întâmpla lui așa ceva”, afirmă doctorul Sorin Rugină, Coordonator Program HIV/SIDA Constanța.

Virusul Imunodeficienței Umane nu iartă pe nimeni, nici măcar pe copii. La Constanța, mai bine de jumătate din persoanele diagnosticate cu HIV au pierdut lupta cu viața în ultimii ani, iar numărul celor care încă poarta povara bolii este alarmant.

La 20 noiembrie, se înregistrau, pentru cursul anului 2014, în județul Constanța, 2808 cazuri cumulate de HIV/SIDA, din care 1583 de persoane au decedat.

 Tratamentul nu vindecă, însă îi ține în viață pe cei afectați. La Spitalul de Boli Infecțioase, medicii se ocupă atît de cazurile din Constanța, cît și de cele cîteva zeci, din județul Tulcea.

„La Spitalul de Infecțioase sunt supravegheați atât bolnavii acut, care sunt internați în unitatea medicală, pacienții cronici, cât și pacienții care vin periodic, o dată pe lună, ca să își primească tratamentul prin clinica de zi. Se practică și profilaxia transmiterii materno-fetale, adică noi îngrijim gravidele depistate HIV pozitiv, astfel încât copiii să nu fie pozitivi, să fie copii prețioși, deci negativi”, a precizat doctor Stela Halichidis, director general Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.

Bolnavii de SIDA și persoanele seropozitive depind de tratamentele costisitoare pentru a putea rămâne în viață. La Constanța, medicii le oferă pe lîngă medicamente și speranță. Programul dedicat pacienților cu HIV/SIDA le garantează acestora cel mai bun tratament de pe piață, iar finanțarea este susținută în totalitate de unitatea sanitară de la malul mării.

 „Programul HIV este bine finanțat, depășește cu mult așteptările. La un moment dat era de două ori mai mare decât bugetul Spitalului de Boli Infecțioase. În acest moment, în județul Constanța, sunt 1030 de pacienți aflați în evidența noastră, din care peste 800 primesc un tratament, adică peste 80%”, a afirmat doctor Sorin Rugină, Coordonator Program HIV/SIDA Constanța.

Din păcate însă tratamentul este pentru toată viața, iar ceea ce trebuia să îi ferească pe acești pacienții, mai ales pe copii nevinovați care se nasc seropozitivi este o simplă prevenție care poate face diferența dintre viață și moarte. Mentalitățile oamenilor sunt însă cel mai greu de tratat, iar asta se răsfrînge negativ în statisticile sumbre ale pacienților care pierd lupta cu HIV, fie pentru că nu au mers să depisteze virusul din timp, fie pentru că refuză să le fie administrat tratament.

 Redactor: Andreea Barbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *