Acasă > Monden > NASA. Marea Neagră în nuanțe de bijuterie

NASA. Marea Neagră în nuanțe de bijuterie

NASA a publicat pe site-ul său o fotografie cu Marea Neagră, menționând că pe timpul verii, apele acestei mări capătă nuanțe de bijuterie.

Specialiștii NASA afirmă că tonurile turcoaz din imagine nu sunt tușe de pensulă, ci arată prezența fitoplanctonului, care trasează fluxul curenților de apă.

„Intensificarea strălucirii din luna mai a Mării Neagre, cu un vârf maxim în luna iunie, pare a fi în concordanță cu rezultatele din alți ani”, a declarat Norman Kuring, om de știință de la Goddard Space Flight Center din cadrul NASA. Kuring a adăugat că  înflorirea fitoplanctonului din acest an este una dintre cele mai strălucitoare pe care le-a văzut din 2012.

Fitoplanctonul este compus din microroganisme vegetale plutitoare care se hrănesc din lumina soarelui și nutrienți dizolvați.

Un tip de fitoplancton care se găsește în mod obișnuit în Marea Neagră este planctonul microscopic cocolitofore care este placat cu carbonat de calciu alb. Când cocolitoforele sunt reunite în număr mare, aceste plăci care reflectă lumina sunt ușor vizibile din spațiu sub forma unei ape strălucitoare, lăptoase.

Sursa: nasa.gov

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.