PNL: ,, Cetăţeanul – adevăratul beneficiar al actului constituţional”

Proiectul de revizuire a Constituţiei a primit miercuri raport favorabil din partea Comisiei parlamentare cu 17 voturi pentru şi o abţinere. În urma modificărilor ce vor fi adoptate, cetăţeanul român devine principalul beneficiar al procesului de revizuire a Legii fundamentale. Reprezentanţii USL ţin să menţioneze că procesul de revizuire a Constituţiei a fost unul caracterizat de o totală transparenţă, delegaţii presei având acces nelimitat, permanent la şedinţele Comisiei conduse de președintele PNL, Crin Antonescu.
Conform noilor prevederi constituţionale se aduc îmbunătăţiri semnificative la capitolul drepturi şi libertăţi fundamentale, în sensul modernizării şi adaptării la legislaţia internaţională a drepturilor omului. La capitolul politic, se clarifică rolul Parlamentului în raport cu președintele şi cu Guvernul pentru că, într-o ţară europeană, consolidarea democraţiei nu poate avea loc fără un Parlament puternic. Noul proiect de modificare a Constituţiei va defini într-un mod clar şi fără echivoc separaţia puterilor în stat astfel încât confuziile care au existat în ultimul timp în România, precum cea între puterea judecătorească şi Parchetul General sau definirea instituţiei prezidenţiale ca putere în stat, vor fi reprimate din start.
Experienţa ultimilor ani ne arată că în România au existat nenumărate crize politice la vedere. Un prim-ministru a fost dat jos în modul cel mai democratic printr-o moţiune de cenzură votată de o majoritate parlamentară şi cu toate acestea  a rămas în continuare premier, o majoritate parlamentară a propus preşedintelui în mod oficial un candidat pentru postul de prim-ministru şi preşedintele a refuzat să îl desemneze, discuţiile despre reprezentarea la Consiliul European, disponibilitatea preşedintelui de a accepta sau nu o remaniere sunt numai câteva exemple de situaţii inacceptabile într-o democraţie. Tocmai de aceea, revizuirea Constituţiei are în vedere clarificarea atribuţiilor preşedintelui, care în vechea Constituţie erau insuficient definite. Se elimină astfel posibilitatea apariţiei situaţiilor de instabilitate la nivel guvernamental sau de crize soldate cu suspendări ale preşedintelui.
PNL nu susţine o creştere a prerogativelor prezidenţiale, ci o delimitare a lor. Preşedintele nu are deloc un rol minor în structura statală. El are rol de reprezentare, este moderator şi, în plus, deţine prerogative în domeniul politicii externe şi securităţii naţionale. Cu alte cuvinte, preşedintele are atribuţii în zona instituţiilor şi orientărilor politice majore suprapartizane, care nu sunt supuse jocurilor politice.
Proiectul de revizuire a Constituţiei aduce ceea ce USL a susţinut în programul său politic şi se regăseşte acum în proiectul de modificare a Constituţiei. USL nu a făcut altceva decât să aplice ce am promis nu doar în campania electorală, ci şi pe parcursul crizelor care au avut loc pe scena politică românească.
O altă măsură a noii Constituţii va fi elaborată astfel încât să nu permită Parlamentului să stabilească prin Legea electorală un număr mai mare de 300 de deputaţi plus minorităţile naţionale. Ţinem să precizăm faptul că Parlamentul supradimensionat din acest moment nu este efectul voinţei politice a actualei majorităţi. Dimpotrivă, partidele care compun acum USL au propus o lege electorală care o dată pusă în aplicare ar fi însemnat senatori şi deputaţi mai puţini.
O temă extrem de importantă inclusă în viitoarea Constituţie este şi cea privind stoparea migraţiei politice. În acest sens, Comisia a introdus interzicerea posibilităţii constituirii de alte grupuri parlamentare decât cele care rezultă din votul popular. Mai mult, cei care părăsesc partidul în numele căruia au candidat îşi pierd mandatul.
Proiectul de modificare a Constituţiei va fi discutat şi cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, care sunt aşteptaţi la începutul lunii iulie pentru dezbateri asupra revizuirii. Va urma apoi examenul Curţii Constituţionale, însă până la începutul sesiunii de toamnă, când proiectul va fi abordat, discutat şi votat în cele două Camere ale Parlamentului, vor exista dezbateri pe prevederi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *