Producătorii de lapte şi de carne din zonele defavorizate pot depune cererile de sprijin începând de luni

Producătorii de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate pot depune, în perioada 10 iunie – 15 iulie 2013, cererile pentru obţinerea sprijinului financiar acordat din fonduri europene, a anunţat, joi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

“Potenţialii beneficiari ai schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), pot depune cererile de plată aferente anului 2013 în perioada 10 iunie – 15 iulie 2013. De acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de vaci de lapte şi/sau de bivoliţe de lapte şi/sau de taurine din rase de carne şi/sau metişii cu rase de carne”, se menţionează într-un comunicat al APIA.

Solicitanţii trebuie să depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute (cu cod de exploataţie înregistrat în RNE al ANSVSA), la centrul judeţean APIA pe a cărui raza teritorială se află exploataţia cu cel mai mare număr de animale.

Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească fermierii vizează localizarea exploataţiilor în zonele defavorizate din România, bovinele din exploataţiile pentru care beneficiarul solicită ajutor specific să fie identificate şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor – RNE, iar solicitanţii trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei, actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.1760/2000.

Potrivit APIA, pentru cei care deţin vaci de lapte, condiţiile specifice vizează ca beneficiarii să fie înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte, iar ajutorul specific se poate solicita pentru un număr cuprins între două şi 15 capete vaci de lapte inclusiv, pe beneficiar. De asemenea, vacile de lapte pentru care se solicită ajutor specific trebuie menţinute pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data limită de depunere a cererilor (16 iulie 2013 – 15 ianuarie 2014), la adresa exploataţiei/locaţiei menţionată în cerere. Ajutorul specific pentru vaci de lapte se acordă anual.

Pentru bivoliţe de lapte se poate solicita ajutor specific pentru un efectiv de maximum 50 capete pe beneficiar. Acestea trebuie menţinute pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data limită de depunere a cererilor (16 iulie 2013 – 15 ianuarie 2014) la adresa exploataţiei/locaţiei menţionată în cerere. Ajutorul specific pentru bivoliţe de lapte se acordă anual.

Pentru taurine din rase de carne se solicită ajutor specific pentru un efectiv total de animale de maxim 90 capete pe beneficiar. Acest ajutor se acordă o singură dată pentru categoria de vârstă a animalului, pentru tineretul mascul şi/sau femele care are vârsta de maximum 25 de luni la data ieşirii din exploataţie cuprinsă în perioada 01 august a anului calendaristic precedent – 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul specific, respectiv maxim 25 de luni la data de 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul specific, pentru tineretul existent în exploataţie. De asemenea, sprijinul se acordă anual pentru vaci din rase de carne şi pentru vaci metise cu rase de carne şi o singură dată în viaţă, pentru taurii din rase de carne din specia taurine.

Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate menţionate precum şi nerespectarea cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea şi înregistrarea animalelor în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în România poate atrage, după caz, reducerea/excluderea de la plată, respectiv penalităţi/sancţiuni multianuale, în conformitate cu OMADR nr. 174/2013.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *