Acasă > Externe > Scandal european. Ouă provenite din Belgia și din Olanda, contaminate cu insecticid

Scandal european. Ouă provenite din Belgia și din Olanda, contaminate cu insecticid

Comisia Europeană a convocat o întrunire a miniștrilor și oficialilor din domeniul sănătății și siguranței alimentare pentru a discuta problema legată de ouăle contaminate cu insecticid.

Autoritățile europene vor să afle cine este responsabil pentru această situație, după ce multe țări europene, inclusiv România, au fost afectate de contaminarea ouălor cu fipronil.

Acesta este un insecticid folosit în mod obișnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, fiind interzis în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.

Ouă contaminate au fost descoperite până acum în Luxemburg, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Franţa.

Țara noastră este și ea afectată.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că miercuri, în judeţul Timiş, au fost descoperite o mie de kilograme de gălbenuş de ou lichid, contaminate cu insecticid, care proveneau din Germania.

Ouă potențial contaminate cu insecticid au fost găsite și în Polonia, însă acestea nu au ajuns la consumatori, au anunțat astăzi autoritățile de la Varșovia.

Până acum, în mai multe state europene au fost retrase din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu insecticid a ouălor provenite din Belgia și din Olanda.

Aproximativ 180 de companii olandeze şi-au suspendat temporar activitatea şi o anchetă penală a fost iniţiată în acest caz. Peste 300.000 de găini au fost ucise întrucât s-a descoperit că erau contaminate.

Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Belgia a fost criticată de peste hotare pentru că nu a acționat suficient de repede după ce a aflat de contaminarea cu fipronil.

Ministrul Agriculturii din Belgia, Denis Ducarme, a acuzat la rândul său autoritățile olandeze că știau încă din noiembrie 2016 că unele ouă din această țară erau contaminate, dar au neglijat să-i informeze atunci pe partenerii europeni.

Organizația Mondială a Sănătății precizează că fipronilul este o substanță toxică, iar ingerarea ei în cantități însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.