Sistem informațional de navigație pe Dunăre

Autoritatea Navală Română a finalizat implementarea proiectului RoRIS, cea mai mare investiție din istoria instituției. Proiectul numit “Sistem de management al traficului de nave și de informare asupra transportului pe ape interioare – RoRIS” a fost cofinanțat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin Programul Operațional Sectorial Transport 2007 – 2013, axa prioritară 3: Modernizarea sectorului de transport în scopul protecţiei mediului, a sănătăţii umane şi a siguranţei pasagerilor.

„Realizarea acestui proiect se înscrie în strategia Ministerului Transporturilor pentru realizarea unui transport durabil pe perioada 2007 – 2013 cu perspective spre 2020, chiar 2030, în care se pune accentul pe dezvoltarea infrastructurii pe apele interioare”, a declarat Șerban Berescu, director Direcția Siguranța Navigației ANR.

Modernizarea sistemului informațional a vizat 36 de localități de la Dunăre, din 12 județe, de la intrarea în țară a fluviului și până în Deltă, la vărsarea în Marea Neagră. În faza a doua a proiectului urmează realizarea interconectării cu sistemele similare din Austria, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și Serbia.

„Comparat cu celelalte moduri de transport care deseori se confruntă cu probleme de congestie și capacitate, transportul pe ape interioare are o serie de avantaje fiind caracterizat prin  siguranță, cost scăzut de transport, impact scăzut asupra mediului și eficiență energetică”, a declarat Silviu Apostol, manager proiect RoRIS.

„Autoritatea Navală Română a derulat în ultima decadă o serie de proiecte menite să traducă în practică conceptul River Information Services, RIS, ca parte a sistemelor inteligente de transport”, a declarat Șerban Berescu, director Direcția Siguranța Navigației ANR.

Pe lângă minimizarea numărului de accidente de navigație pe Dunăre, proiectul va ajuta și la eficientizarea transportului: maximazarea capacității efective de transport a căii navigabile și de încărcare a navelor, reducerea timpilor voiajului, a costurilor de transport și a consumului de combustibil și eficientizarea activității din porturi și terminale. În plus, sistemul RoRIS înseamnă reducerea riscului de poluare și a acțiunilor ilegale pe apele interioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *