Acasă > Economie > Taxe pentru accesul maşinilor în zonele aglomerate. Decizia va fi luată de administraţiile locale

Taxe pentru accesul maşinilor în zonele aglomerate. Decizia va fi luată de administraţiile locale

taxe autoMinistrul Mediului, Daniel Constantin, afirmă că autorităţile nu vor introduce o nouă taxă care să înlocuiască timbrul de mediu, eliminat la 1 februarie.

Administraţiilor publice locale vor putea însă să taxeze maşinile care intră în zonele aglomerate.

Daniel Constantin susţine că nivelul de poluare trebuie combătut printr-una din variantele care sunt implementate şi la nivelul Uniunii Europene.

Oficialul a subliniat că, mai întai, trebuie creată o infrastructură viabilă.

„În unele oraşe europene, unde există o supraaglomerare, s-a introdus un element suplimentar, numit taxarea maşinilor care intră în aglomerările urbane, în funcţie de gradul de poluare. Este un instrument pe care îl au la dispoziţie administraţiile publice locale. În urma discuţiilor pe care le-am avut în Coaliţie, ca rezultat al grupului de lucru pe care l-am avut în Ministerul Mediului s-a luat decizia ca România să nu introducă o nouă taxă care să înlocuiască timbrul de mediu, ci să creeze doar legislaţia astfel încât autorităţile publice locale – dacă vor considera necesar – să introducă, atunci când dezvoltă infrastructura, ca şi variantă opţională, o eventuală taxă pentru zonele supraaglomerate.

Dar după cum se văd lucrurile în acest moment, şi cred că nici pe termen mediu, nu se va introduce niciun fel de taxă suplimentară”, a declarat ministrul Mediului.

Daniel Constantin a adăugat că autoturismele vor avea stickere de culoare diferită, în funcţie de gradul de poluare.

„În perioada următoare vom identifica maşinile poluante şi vom avea câte un sticker de culoare diferită în parbrizul fiecărei maşini în funcţie de gradul de poluare. Asta nu înseamnă costuri suplimentare sau taxe pe care le percepem. Dar crează premizele ca autorităţile publice locale, după ce vor face zonarea oraşelor, să poată să introducă. Dar m-aş bucura, ca ministru al Mediului, să am la fiecare intrare într-un oraş mai mare, o parcare în care orice cetăţean să poată să îşi lase maşina, să ia metroul, să ia o maşină electrică, să închirieze forme alternative mai prietenoase cu mediul. Cred că înainte de a introduce taxe trebuie să creăm o infrastructură”, a mai spus Daniel Constantin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.