Tinerii folosesc un limbaj neadecvat

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că generația Facebook a reinventat  limba română. Adolescenții fac abuz de abrevieri, iar în vorbire folosesc jargoane ori de câte ori au ocazia. Ar fi poate amuzant, dacă mulţi dintre ei nu ar fi uitat să se exprime corect, atunci când situaţia o cere!

“Am fost la un party foarte cool”, așa ar descrie un adolescent faptul că a fost la o petrecere reușită. Termeni ca şi “cool”, “nașpa” sau “mișto” sunt nelipsiţi din conversațiile tinerilor. Adolescenții au preluat foarte repede cuvinte din alte limbi, de obicei englezisme. Cel mai bun exemplu este “hello”, care a luat locul formei româneşti de salut, “bună”. A apărut de asemenea, tendinţa de a simplifica scrierea, uneori prin omiterea folosirii cratimei sau a diacriticelor.

Acest fenomen ia amploare pe zi ce trece. Pentru că își doresc să scrie repede și să fie cool, adolescenții fac abuz de abrevieri și nu mai folosesc semnele de punctuație. Problema apare în momentul în care tinerii nu mai fac distincția dintre comunicarea online și exprimarea corectă și astfel ajung să vorbească și să scrie codificat chiar și la examenele de la școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *