Transporturile şi Internele vor să păzească liniile CFR, dar Finanţele le taie elanul: NU SUNT BANI

Ministerul Transporturilor şi cel al Internelor s-au înţeles ca la prima rectificare bugetară din acest an să ceară în Guvern bani pentru a asigura paza cu jandarmi a căilor ferate, unde furtul de componente a ajuns la cote înalte, dar elanul le-a fost tăiat de Finanţe cu argumentul lipsei banilor.

Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au lucrat la un memorandum privind paza militarizată a căilor ferate, prin care se pregăteau să solicite Guvernului acoperirea cheltuielilor generate de paza şi protecţia unor obiective, bunuri şi valori de la calea ferată cu efective de jandarmi, prin bugetul MAI, cu ocazia primei rectificări a bugetului din 2013.

Rectificarea bugetară este programată pentru vara acestui an. Speranţele le-au fost însă reduse rapid la minimum de către Ministerul Finanţelor, care a refuzat să avizeze memorandumul, cu argumentul că trebuie respectat plafonul cheltuielilor totale, inclusiv cele de personal, pentru a păstra echilibrul bugetar.

Solicitarea de aprobare a pazei militarizate a fost avansată în contextul în care, conform unui document prezentat de MEDIAFAX în luna octombrie, hoţii au epuizat rezerva de componente feroviare a CFR, iar furturile tot mai dese, cu autor necunoscut, din instalaţiile feroviare şi de siguranţa circulaţiei afectează numeroase tronsoane şi prelungesc durata unei călătorii cu trenul.

Astfel, în 2011, pe reţeaua feroviară publică au fost sesizate 4.175 de cazuri de sustrageri, cu o valoare a pagubelor de 32,38 millioane lei, în timp ce anul trecut valoarea pagubelor a crescut la 46,49 milioane lei (10,5 milioane euro). În primul trimestru al acestui an, numărul infracţiunilor constatate a crescut cu 2,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar cel al infracţiunilor sesizate, cu 13,53%.

Tot în primele trei luni ale acestui an, Poliţia Transporturi a cercetat 634 persoane, unele pentru mai multe dosare penale, dar numai 49 dintre acestea au fost reţinute. Numărul furturilor este în creştere deşi încă din martie anul trecut Guvernul a interzis firmelor care lucrează cu deşeuri industriale reciclabile să mai cumpere de la persoane fizice metale feroviare, precum şina de cale ferată, argumentând că furturile de materiale afectează grav siguranţa circulaţiei trenurilor.

Sursa: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *