Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație

Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație se marchează în 2013 la 17 noiembrie.

Inițiată de RoadPeace (organizație caritabilă din Marea Britanie, ce acordă asistență victimelor accidentelor rutiere) în 1993, ONU a stabilit, prin Rezoluția privind ameliorarea siguranței rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, ca a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație.

Scopul instituirii acestei zile este acela de a atrage atenția populației asupra problemei sociale extrem de grave, asupra consecințelor și costurilor mari pe care trebuie să le plătim. Imprudența în trafic ne costă viața, sănătatea și banii. În această zi, guvernele, ONG-urile și alte instituții ale statului sunt chemate să promoveze atenția în trafic.

Activitățile care se desfășoară cu acest prilej, atât la nivel național, cât și mondial, au drept scop sensibilizarea tuturor participanților la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulația pe drumurile publice. Se urmărește conștientizarea impactului social și al costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, subliniind, în special, riscurile la care sunt expuși conducătorii tineri și promovarea acțiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influența alcoolului, depășirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depășirea neregulamentară sau neacordarea priorității de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță și căștile de protecție, precum și chestiuni legate de infrastructura rutieră.

În 2011, pentru a aduce în atenția tuturor importanța fenomenului, a fost lansat ‘Deceniul de Acțiune pentru Siguranța Rutieră 2011-2020’ și, totodată, apelul pentru organizarea unor acțiuni semnificative pentru marcarea Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație, iar următorul motto-ul a fost stabilit în acord cu Organizația Mondială a Sănătății, pentru întreaga decadă: ‘Să facem deceniul 2011-2020 să-și amintească!’. Pentru viitor urmează a se stabili o temă în fiecare an de comun acord între OMS și Alianța Globală a ONG-urilor, care să reflecte acțiunile propuse în Planul global pentru deceniul 2011-2020.

Pentru 2013, tema propusă este: ‘Să avem drumuri care să fie sigure pentru toți’. Ea face referire la apelul din Pilonul 2 al Planului Global pentru Deceniul de Acțiune, axat pe necesitatea existenței unei infrastructuri rutiere mai sigure, promovarea protejării tuturor participanților la trafic și în special a celor mai vulnerabili, pe planificarea urbană durabilă și implicarea autorităților responsabile în îmbunătățirea siguranței rutiere.

Potrivit OMS, 3.400 de oameni mor în fiecare zi pe drumurile din întreaga lume și zeci de mii de persoane sunt afectate pentru tot restul vieții. La nivel mondial, în fiecare an, 1,2 milioane de persoane sunt ucise în trafic, lăsând în urmă familii și comunități distruse. Majoritatea celor uciși sunt tineri. Impactul unor astfel de evenimente este foarte traumatic. Responsabilitatea de a salva vieți pe șosea ne privește atât în mod individual, cât și colectiv.

În România, potrivit Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație, în 2012 s-au înregistrat 3.934 accidente grave, cu 0,13% mai puține decât în anul anterior, numărul morților a scăzut cu 8,04%, înregistrându-se 778, însă numărul răniților grav și ușor a crescut cu 1,15% și, respectiv, cu 7,8%. Accidentele ușoare au înregistrat și ele o creștere în 2012 față de 2011, fiind cu 503 mai multe la un total de 7.834 pe tot anul.

În ciuda progreselor, Raportul OMS din 2013 privind siguranța rutieră ne amintește că mai este nevoie că legile să fie aplicate și consolidate pretutindeni, avertizând că, fără acțiuni urgente, până în 2030, accidentele rutiere vor ocupa locul cinci în topul cauzelor principale ale deceselor.

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *