duminică, ianuarie 26, 2020
Acasă > Social > 1 miliard de euro trimiși acasă de “căpșunari”

1 miliard de euro trimiși acasă de “căpșunari”

Românii care muncesc peste graniţe trimit acasă peste un miliard de euro cu ajutorul şoferilor de autocare, rudelor sau prietenilor. Banii veniţi în plic sau în colete nu apar în statistici, dar specialiştii financiari estimează că ei reprezintă un sfert din suma calculată de BNR ca fiind trimisă în România din străinătate, informează Amos News.

Mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate nu-și permit luxul să achite taxe și comisioane pentru banii pe care îi trimit celor rămași acasă.

„Românii obișnuiesc să vină la șoferii autocarelor care pleacă de aici, din Madrid, și ajung în România. Contra unei sume de bani, acești șoferi preiau plicurile cu bani care trebuie să ajungă la destinatari”, transmite Ciprian Balțoiu, corespondent Digi24 în Spania.

Pentru 140 de euro trimiși din Italia spre România, expeditorul plătește între 2,5 și 11 euro. Pentru aceeași sumă de bani, comisioanele percepute în Spania variază de la 4,5 la 11,5 euro.

„Când vin acasă la 4-5 luni îi aduc eu, sau îi trimit prin diferite bănci, sau prin șofer”, spune unul dintre românii plecați la muncă în străinătate.

„Mai ales în prejma sărbătorilor este o cantitate mai mare”, spune un șofer de autocar.

Funcţionarii firmelor de transfer financiar spun că sumele trimise în ţară au scăzut constant în ultimii ani.

„Faţă de anii de criză, când media putea să ajungă și la 400 de euro, acum s-a stabilizat la acest 250 de euro pe tranzacţie”, declară Stela Dimofte, administratorul unei firme de transferuri băneşti.

Anul trecut, românii care muncesc în străinătate au trimis în ţară 4,2 miliarde de euro, cu 300 de milioane de euro mai puţin decât în 2012, potrivit datelor BNR. Cele mai mari sume au venit din Italia – 925 de milioane de euro. Pe locul doi s-a aflat Germania, cu 595 de milioane de euro, iar pe trei Statele Unite, de unde românii au trimis 460 de milioane de euro. Spania a fost pe locul patru, cu 393 milioane euro.

Sursă: Amos News/Digi24

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *