100 de ani de la nașterea Mariei Tănase

  •  
  •  
  •  
  •  

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea celebrei cântărețe de muzică populară, Maria Tănase. Cu această ocazie, și motorul de căutare Google și-a schimbat logo-ul, prezentând o imagine cu artista, iar prima literă “O” este înlocuită cu un microfon la care Maria Tănase interpretează un cântec.

Maria Tănase s-a născut la Bucureşti, pe 25 septembrie 1913. Şi-a făcut debutul artistic pe scena teatrului de revistă Cărăbuş, condus de celebrul actor Constantin Tănase, în 1934. Aici a cântat, mai întâi într-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kiriţescu, pe muzica compusă de Gherase Dendrino, Petre Andreescu şi Elly Roman. A fost remarcată apoi de folcloristul Harry Brauner. Acesta a prezentat-o marelui muzicolog Constantin Brăiloiu, întemeietorul Arhivei Internaţionale de Folclor de la Geneva, care a sfătuit-o să-şi formeze repertoriul muzical pornind direct de la izvoare. Cariera sa propriu-zisă a început în anul 1938, când a prezentat un program de piese folclorice într-o emisiune radiofonică. Și marele istoric Nicolae Iorga a invitat-o să cânte la închiderea cursurilor de vară de la Vălenii de Munte, în septembrie 1938 și a numit-o “pasărea măiastră”. În urma unei audienţe la Hanul Ancuţei, din al cărei juriu făceau parte nume celebre precum Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, arhitectul George Cantacuzino, Maria Tănase, acompaniată de maestrul Grigoraş Dinicu, a fost aleasă în unanimitate să reprezinte cântecul popular românesc pe continentul american, la Expoziţia Internaţională de la New York din 1939. Astfel, a cântat în faţa preşedintelui american Herbert Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brâncuşi şi George Enescu.

În octombrie 1940, cu ocazia unui turneu în Turcia, Maria Tănase a fost desemnată cetăţean de onoare al acestei ţări. În perioada războiului, alături de nume celebre ca George Vraca, dirijorul Ionel Perlea, Maria Tănase a participat la spectacole pentru răniţi, în spitale. În decembrie 1943, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, a fost invitată să cânte în faţa suveranilor Mihai I şi Regina mamă, Elena, a mareşalului Ion Antonescu şi a membrilor Guvernului român. În perioada 1953 şi 1961 artista a înregistrat nu mai puţin de 24 de albume, din care patru în limba franceză. În anul 1955 a primit Premiul de Stat, iar în anul 1957 a primit titlul de Artist emerit. În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara, află că este bolnavă de cancer la plămâni. Întrerupe turneul, rugând-o pe Mia Braia să o înlocuiască. Pe 2 mai ajunge acasă, în București, unde se stinge din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963, la numai 50 de ani. A fost condusă pe ultimul drum de mii de oameni. După dispariţia sa, una din marile sale dorinţe i-a fost îndeplinită, şi anume ridicarea unei fântâni. În urmă cu 5 ani, de ziua Sfintei Maria, la intrarea în staţiunea Saturn , la iniţiativa unor admiratori ai artistei şi cu aprobarea primăriei Mangalia a fost săpată această fântână. Ea este poziţionată la răscruce de drumuri, aşa cum şi-a dorit Maria Tănase şi potoleşte setea trecătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *