Acasă > Social > 111 ani de la înființarea Corpului Maiștrilor Militari de Marină

111 ani de la înființarea Corpului Maiștrilor Militari de Marină

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale amintește că unul dintre cele mai importante evenimente calendaristice are loc, în fiecare an, pe 6 mai, atunci când este aniversată înființarea Corpul Maiștrilor Militari de Marină.
Anul acesta se împlinesc 111 ani de la data la care Regele Carol I emitea Înaltul Decret nr. 1620 prin care cosfințea constituirea corpului militar sub denumirea de „MAEȘTRI DE MARINĂ ȘEFI DE SPECIALITATE“.
„Maeștrii militari șefi de specialitate sunt auxiliari ai ofițerilor de marină la bord și pot fi întrebuințați, la nevoie, în loc de ofițeri, ca șefi de magazii, depozite și ateliere, pentru păstrarea materialelor marinei și pentru exploatarea tehnicii de bord“, se precizează în textul decretului.
Aplicarea Înaltului Decret Regal s-a produs prin Decretul Ministerial nr. 163/1909 emis de către Direcția 5 Marină din Departamentul de Război, consemnându-se astfel, în urmă cu 111 ani, înființarea Corpului Maiștrilor Militari de Marină.
Peste un secol, așadar, de când această categorie de tehnicieni joacă un rol crucial în instruirea de specialitate a militarilor pentru a duce lupta pe mare sau pe fluviu, în instrucția și educația echipajelor, în operarea și mentenanța aparturii și tehnicii de la bordul navelor militare.
Astăzi, maiştrii militari de marină parcurg un proces complex de pregătire în condițiile competenţelor impuse de standardele NATO şi UE, pentru a putea face față oricând provocărilor de securitate ce ar putea apărea.
Sursa: Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *