Wednesday, 17 October 2018
Acasă > Politica > 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române

24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române

Românii sărbătoresc astăzi Unirea Principatelor (Mica Unire), sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Actul istoric a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei.

Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Premierul interimar, Mihi Fifor, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române:

”Sărbătorim, astăzi, 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, ‘actul energic al întregii naţiuni române’, aşa cum o caracteriza unul dintre artizanii acesteia, Mihail Kogălniceanu. Călăuziţi, ca multe alte popoare europene ale acelor vremuri, de dorinţa de emancipare naţională, conştienţi de legitimitatea aspiraţiilor lor, românii din cele două Principate reuşeau, la 24 Ianuarie 1859, să dea istoriei un alt curs decât cel stabilit de harta intereselor externe.

Alegerea colonelului Cuza drept domn în ambele Principate a reprezentat mult mai mult decât o soluţie inedită la o problemă ce părea de nerezolvat. Unirea Principatelor a fost posibilă, deopotrivă, prin eforturile politice şi diplomatice ale unor oameni de stat vizionari, prin relaţiile de prietenie cu ţări-cheie în concertul european al momentului şi, cel mai important, prin convergenţa în spirit a întregii naţiuni, care a determinat masele populare din Principate să-şi ia în propriile mâini destinul.

Visul unităţii tuturor românilor, sădit în conştiinţa naţională de Mihai Viteazul la 1600, prindea contur la 24 Ianuarie 1859 şi se desăvârşea în anul 1918, odată cu făurirea Marii Uniri, pe care o sărbătorim în acest an la centenar.

Dacă astăzi România are un cuvânt de spus în cadrul unor organizaţii internaţionale puternice, dacă putem călători liber peste hotare, aceste realităţi concrete ale vieţii noastre se datorează în mare măsură şi actului istoric de la 24 Ianuarie 1859. Nu în ultimul rând, sunt convins că sunt multe familii de români care se pot mândri cu un strămoş unionist de la ’59 şi de aceea sper ca sărbătoarea de astăzi să primească şi o fărâmă de emoţie din partea fiecăruia dintre noi.

Dincolo de datoria morală pe care o avem, aceea de a ne onora înaintaşii pentru actele de patriotism de multe ori duse până la jertfă, această zi este şi un prilej de reflecţie asupra măsurii în care trecutul poate crea la nesfârşit viitor, prin orizontul de speranţă pe care îl oferă.

Respect şi gânduri calde pentru înaintaşii noştri patrioţi, la mulţi ani România!”, se arată în mesajul lui Mihai Fifor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.