luni, februarie 24, 2020
Acasă > Social > 31 Mai – Ziua Mondială fără tutun

31 Mai – Ziua Mondială fără tutun

Organizația Mondială a Sănătății marchează în fiecare an, la data de 31 mai, Ziua Mondială fără tutun.

OMS încearcă astfel  să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor de sănătate și a riscurilor asociate consumului de tutun.

Fumatul ucide mai mult de șapte milioane de oameni în fiecare an la nivel mondial, a avertizat  Organizația Mondială a Sănătății, cerând interzicerea publicității și creșterea taxelor la aceste produse.

Tema pentru Ziua Mondială fără tutun 2017 este „Tutunul – o amenințare în calea dezvoltării”.

OMS își propune să prezinte amenințările pe care industria de tutun le reprezintă asupra dezvoltării sustenabile a tuturor țărilor, inclusiv asupra sănătății și situației economice a cetățenilor acestora.

Totodată, ediția 2017 propune măsuri care pot fi adoptate atât de administrația centrală cât și de populație, pentru a promova sănătatea și dezvoltarea.

”În fiecare zi, industria tutunului ucide 115 români și trimite o factură de 3,3 milioane de lei pentru sistemul de sănătate.  Utilizarea tutunului afectează în mod disproporționat unele dintre cele mai vulnerabile populații din lume. Mai mult de 80% din fumătorii din lume trăiesc în țări cu venituri mici și medii, situație în care efectele negative ale consumului de tutun sunt exacerbate de lipsa accesului la îngrijiri medicale. Consumul de tutun creează, de asemenea, povara economică, cu o ‘factură’ inimaginabilă de 1 trilion de dolari pe an în ceea ce privește costurile de îngrijire a sănătății și scăderea productivității.

În întreaga lume, măsurile dovedite de control al consumului de tutun au redus considerabil costurile de sănătate și economice asociate. Printre aceste măsuri se numără majorarea taxelor pe tutun, etichetele mari de avertizare pe produsele din tutun, restricțiile privind publicitatea pentru tutun, interzicerea fumatului în locurile publice închise și susținerea renunțării la fumat. Aceste măsuri sunt solicitate de primul tratat de sănătate publică din lume, Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului (CCCT), care obligă cele 180 de state membre să pună în aplicare aceste politici”, se arată într-un comunicat al Inițiativei 2035 Fără Tutun.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *