Acasă > Eveniment > 31 octombrie – Ziua Internațională a Mării Negre

31 octombrie – Ziua Internațională a Mării Negre

Astăzi este Ziua Internațională a Mării Negre.

Aceasta este marcată în fiecare an pe 31 octombrie, după ce la această dată, în 1996, cele șase state riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră.

Documentul conţine cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea zonei.

Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră reprezintă rezultatul a ani de studii, cercetări şi consultări, care au confirmat faptul că mediul Mării Negre este puternic afectat.

Reziduurile transportate de râurile din 17 ţări, pescuitul excesiv şi deversările necontrolate de produse petroliere au produs dezechilibre ecologice în Marea Neagră, în ultimii 35 de ani.

Planul Strategic de Acţiune promovează colaborarea tuturor ţărilor costiere în vederea reducerii impactului poluării asupra ecosistemului marin.

Ziua internaţională a Mării Negre este marcată printr-o serie de activităţi cultural-educative, expoziţii de fotografii, concursuri, târguri, jocuri distractive, prin care se urmăreşte conştientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv şi responsabil faţă de mediul marin şi costier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *