5 mituri despre cafea pe care nu ar mai trebui să le crezi

  •  
  •  
  •  
  •  

Cafeaua, cea mai consumată băutură de pe întreg mapamondul, nu a scăpat de gura lumii atunci când a venit vorba de lansarea unor mituri. Probabil și tu iubești diminețile aromate de băutura fierbinte sau după-amiezile cu prietenii în care te bucuri de un frappe delicios, așa că ne-am gândit să îți prezentăm cele mai cunoscute mituri despre cafea pe care le vom demonta în cele ce urmează, ca să nu te mai simți vinovat când sorbi fascinat dintr-o ceașcă exact pe gustul tău.

Cafeaua ajută la slăbit

Da, probabil dacă o consumi doar pe ea, deși nu îți recomandăm să faci asta. Acest mit pleacă de la un adevăr, și anume acela că băutura aromată te poate ajuta să îți îmbunătățești metabolismul și viteza cu care acesta funcționează, însă, din păcate, nu te va scăpa de kilogramele în plus. Impactul resimțit la nivelul organismului prin arderea grăsimilor cauzată de cofeina din cafea este aproape infim, așa că nu mări doza zilnică, în speranța că acesta este secretul unei siluete de invidiat.

Totuși, îți sugerăm să bei o cană de cafea cu aproximativ jumătate de oră înainte de a începe un program de exerciții fizice, pentru că energia pe care o vei primi astfel se va regăsi în ușurința cu care vei duce la bun sfârșit antrenamentul sportiv.

Cafeaua îți va cauza insomnie

Probabil dacă vei consuma cantități industriale. Cafeaua măcinată sau boabe are, într-adevăr, o substanță care îți va stimula sistemul nervos și va reda corpului tău o senzație de energie direct proporțională cu mărimea ceștii pe care o bei, însă nu trebuie să-ți faci griji că nu vei mai putea adormi. Vestea bună este că această substanță este absorbită rapid de corpul tău și eliminată la fel de repede, așa că, dacă aștepți maximum două ore după ce savurezi o cafea vei putea ajunge în lumea viselor la fel de repede ca atunci când nu ai fi gustat din băutura ta preferată.

Cafeaua te va deshidrata

Și dacă tot am ajuns la capitolul „eliminare din organism”, e bine să știi că nu cafeaua te va deshidrata, ci lipsa unui consum regulat de apă pe parcursul zilei. Adevărul este că în cafea vei regăsi cel mai puternic și sănătos diuretic natural (această informație s-ar putea să-ți fie de mare folos într-o zi), însă dacă este să te gândești că pentru fiecare cană de cafea pregătită acasă vei folosi aproximativ 200 de mililitri de apă, vei realiza că efectul deshidratant nu există. Din contra, vei reuși să crești cantitatea de lichide consumate la nivelul unei zile, chiar dacă acestea se vor elimina rapid din corp.

Cafeaua decofeinizată nu conține cofeină

Cel mai probabil, acesta este cel mai des întâlnit mit despre cafea. Chiar dacă poartă acest nume, cafeaua decofeinizată nu este lipsită în totalitate de cofeină. Adevărul este că și acest tip de cafea conține cofeină, dar într-un procent foarte mic. Acest fapt face din cafeaua decofeinizată o opțiune mai bună pentru tine în cazul în care medicii ți-au recomandat să renunți la acest ritual pe care adorai să îl practici în fiecare dimineață. Mai mult decât atât, acest tip de cafea este foarte indicată pentru tine dacă voiai să te bucuri în continuare de efectele antioxindanților pe care această băutură îi conține din plin sau de alte beneficii ale sale.

Cafeaua te scapă de mahmureală

Dacă ai consumat cel puțin o dată alcool în exces, probabil știi că mahmureala este una dintre cele mai neplăcute efecte pe care le poți trăi vreodată. Din păcate, nu cafeaua este remediul împotriva stărilor de amețeală, vertij sau vomă cauzate de alcool. Până când acesta nu va fi eliminat complet din corp, senzațiile nu vor dispărea complet. Da, cafeaua te va ajuta să îți ridici nivelul de energie, dar cam atât. În locul unei căni de cafea, la mahmureală se recomandă consumul unei cantități mai mari de zahăr, pe care o regăsești în sucurile din comerț, câteva ore de somn și multă apă. Abia după ce te trezești complet te poți repune pe picioare cu o cană zdravănă de cafea aromată, ca să-ți poți relua activitățile zilnice.

Acestea au fost cele mai cunoscute mituri despre cafea pe care sperăm că le-am demontat. Tu pe care dintre ele te bazai?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *