51 de centre de primă vânzare a peștelui

  •  
  •  
  •  
  •  

Anul acesta în Delta Dunării vor funcționa 51 de puncte de debarcare și centre de primă vânzare a peștelui, doar patru dintre acestea fiind pe raza județului Constanța.

”Proprietarii punctelor de debarcare au înțeles că doar în centrele de primă vânzare este posibilă comercializarea peștelui, astfel că anul acesta aproape 18 puncte de debarcare au obținut autorizațiile necesare pentru a fi transformate în centre de primă vânzare”, a afirmat guvernatorul Rezervației, Edward Bratfanof.

Din cele 47 de unități de procesare primară a peștelui și de comercializare din județul Tulcea, 36 sunt centre de primă vânzare, acest număr fiind cu aproape o treime mai mare decât cel de acum doi ani.

De altfel, pescarii au solicitat în repetate rânduri aprobarea unui număr mai mare de centre de primă vânzare, în condițiile în care erau obligați să-și vândă capturile la prețuri foarte mici ca urmare a inexistenței unei alternative la oferta primită.

Punctele de debarcare sunt locuri cu deschidere la apă care dispun de facilități pentru acostarea ambarcațiunilor de pescuit și pentru efectuarea recepției, sortării și depozitării peștelui proaspăt. Pentru a elimina fraudarea legii, Administrația Rezervației și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură au interzis vânzarea peștelui în punctele de debarcare, deși legislația sanitar-veterinară permite activitățile de comercializare în aceste puncte.

Cele două instituții ale statului amintite anterior le permit pescarilor să vândă produsele piscicole doar în centrele de primă vânzare care, în legislația sanitar-veterinară, sunt denumite centre de colectare a peștelui. Acestea sunt unități cu spații și dotări corespunzătoare în care se desfășoară activități pentru recepția, sortarea, curățarea, depozitarea, răcirea și prelucrarea primară prin desolzire, eviscerare sau tăiere a aripioarelor peștelui provenit din pescuit sau acvacultură și livrarea produselor rezultate către alte unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar.

Potrivit Direcției Sanitar-Veterinare din Tulcea, în anul 2011, în Delta Dunării erau autorizate doar patru centre de colectare a peștelui.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *