7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii

  •  
  •  
  •  
  •  
Aproximativ 350 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet zaharat, iar cifra tinde să se dubleze în următorii 20 de ani. În 2012, diabetul zaharat a fost cauza directă de morţii a 1,5 milioane de persoane. Mai mult de 80% dintre aceste decese au avut loc în țările cu venituri mici și medii. 90% dintre pacienţii diagnosticaţi suferă de diabet tip 2. Mulţi dintre aceştia sunt copii.

Acestea sunt motivele pentru care, în 2016, tema sub care se desfăşoară Ziua Mondială a Sănătăţii este diabetul zaharat.

Conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), România se situeazî printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de listă fiind Turcia (14,85%).

2.000.000 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de acestă afecţiune.

Cifrele tot mai mari au determinat demararea Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, în cadrul căreia se pot testa gratuit glicemia şi hemoglobina glicozilată.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Internaţionale a Diabetului, practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2.

 

Perspective

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până în 2030, există pericolul ca diabetul să reprezinte cea de-a șaptea cauză de deces, pe glob.

„Epidemia de diabet nu ocolește nici țara noastră, aproximativ 2 milioane de persoane trăiesc în România cu această boală. Evenimentele care se petrec în toată lumea de Ziua Mondială a Sănătății, și care au ca temă diabetul zaharat, reprezintă o necesitate în evidențierea problematicii diabetului. Totodată ne propunem informarea opiniei publice, a profesioniștilor din domeniul medical și, nu în ultimul rând, a autorităților, cu privire la situația actuală a maladiei. În România, pe parcursul a cinci zile de evenimente puse în slujba diabetologiei și, în special, a persoanei cu diabet, vom avea prilejul să ne definim, o dată în plus, ca o comunitate medicală implicată activ în inițiativele globale de reducere a prevalenței diabetului, pe plan național, în conformitate cu cele mai noi recomandări internaționale”, a afirmat prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, Președinte Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Experții în diabetologie subliniază rolul pe care evenimentul de anul acesta îl are, în trasarea unui model de implicare activă, pentru publicul larg.

În acest sens, evenimentele care au loc între 5-9 aprilie anul acesta, în România, sunt relevante atât datorită implicării în cadrul lor a reprezentanților din toate sectoarele responsabile, cât și datorită volumului de informații care vor avea un impact pozitiv, sper eu, asupra opiniei publice și a gradului de cultură în domeniul diabetului zaharat”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de Onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Seria de evenimente „Problematica diabetului în România” este organizată științific de Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

 

Sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *