Prelevare multiorgan, la Constanța. Cinci vieți salvate prin transplant

Agenția  Națională de Transplant trasmite că  la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a avut loc o prelevare multiorgan de la o pacientă aflată în moarte cerebrală.

Familia a fost de acord să doneze organele rudei lor.  ANT îi mulțumește cu profund respect şi recunoştinţă pentru gestul făcut.

Prin acest gest altruist, cinci semeni aflați în suferință se vor putea bucura de viaţă după intervenţiile de transplant de organe.

„Donarea de organe, un gest inegalabil”, spune dr. Radu Zamfir, directorul ANT.

Un pacient a primit ficatul, iar alți doi pacienți au primit câte un rinichi. Operațiile de transplant au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni.

Deoarece pe teritoriul României nu a existat niciun receptor compatibil și din cauze determinate de pandemia COVID 19, echipe ale Eurotransplant din Slovenia şi Germania au fost prezente la Constanţa, realizând prelevarea cordului şi a plămânilor, care vor salva viaţa altor doi oameni.

Prelevarea de noaptea trecută de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța este cea de-a 59-a realizată în acest an dificil.
Astfel, în România, au fost realizate 221 de intervenţii de transplant organe: 4 transplanturi de cord, 1 transplant de plămân, 159 transplanturi rinichi (din care 108 de la donator în moarte cerebrală) şi 57 de transpalnturi de ficat (din care 49 de la donator aflat în moarte cerebrală).
Efortul unităţilor sanitare implicate, alături de susţinerea avută din partea Ministerului Sănătăţii, au contribuit la salvarea acestor pacienţi a căror unică şansă era un transplant.
Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, Dr. Radu Zamfir, spune că principalul obiectiv este dezvoltarea activității de transplant și reducerea mortalității de pe listele de aşteptare: „Facem tot posibilul, alături de Ministerul Sănătăţii, pentru încheierea unui acord de colaborare în domeniul transplantului de plămân cu Italia, astfel încât toţi pacienţii care au nevoie de un transplant pulmonar, ce nu poate fi realizat în ţară, să primească cât mai curând această şansă.
Suntem foarte aproape de realizarea acestui acord, beneficiind de foarte multă deschidere şi dorinţă de colaborare din partea CNT Italia. Sunt identificate centrele de transplant din Italia care vor participa la acest acord, urmează a fi finalizată partea financiară a derulării acestei colaborări şi acceptată de partea italiană, având în vedere faptul că există diferenţe privind modalitatea de finanţare a programelor de transplant din cele două ţări.

Donarea de organe este un gest inegalabil. Pentru că activitatea de transplant depinde de numărul de donatori identificaţi şi declaraţi în moarte cerebrală, deci de activitatea secţiilor ATI din unităţile sanitare acreditate pentru această activitate, iar presiunea foarte mare asupra tuturor secţiilor ATI din spitalele acreditate pentru prelevare face tot mai dificilă această activitate. Trebuie remarcat şi apreciat efortul deosebit al spitalelor în care activitatea de transplant s-a desfăşurat în această perioadă”, se arată pe pagina de FB a ANT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *