A încetat din viaţă eroul naţional al tătarilor dobrogeni

  •  
  •  
  •  
  •  

La vârsta de 101 ani, duminică seara a încetat din viaţă Ali Osman Becmambet, erou naţional al tătarilor din Dobrogea, preşedinte de onoare al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România (UDTTMR).
Imam respectat al comunităţii musulmane din Dobrogea, Ali Osman Becmambet şi-a petrecut 12 ani în temniţele comuniste. A fost o legendă vie a tătarilor din Dobrogea, susţinând o bogată activitate în scopul păstrării identităţii comunităţii sale.
Personalitate de seamă a tătarilor dobrogeni, Ali Osman Becmambet s-a remarcat prin sprijinul acordat tătarilor care, începând cu 1942, s-au refugiat din Crimeea în România, de teama trupelor sovietice. S-a implicat personal în primirea, cazarea şi hrănirea lor, ceea ce i-a atras însă ulterior condamnarea la muncă silnică pe viaţă, ispăşind aproximativ 12 ani de temniţă, fiind învinuit de apartenenţa la o organizaţie de tip fascist şi acţiuni antistatale.
Ali Osman Becmambet s-a născut la data de 10 mai 1912 în satul Omırşa (Valea Seacă). El va fi înmormântat marţi, 16 iulie 2013, ora 14,00, la Cimitirul Musulman Central din Constanţa.
Conducerea UDTTMR transmite pe această cale condoleanţe familiei îndoliate!
„Personalitate marcantă a comunităţii noastre, Ali Osman Becmambet va rămâne pururi un pilon important în procesul nostru de păstrare şi promovare a valorilor identitare tătăreşti. A fost şi va rămâne un barometru pentru noi, tătarii din Dobrogea, în ceea ce priveşte dragostea de patria mamă şi respectul pentru propria identitate. Allah Rahmet Eylesın!” – Preşedinte UDTTMR, Gelil Eserghep.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *