sâmbătă, 19 septembrie 2020
Acasă > Politica > A murit istoricul Neagu Djuvara. Mesajul premierului interimar, Mihai Fifor

A murit istoricul Neagu Djuvara. Mesajul premierului interimar, Mihai Fifor

Istoricul Neagu Djuvara a murit joi, la un spital privat din Capitală, la vârsta de 101 ani.

”Dumnezeu să te odihnească în pace, maestre!”, a transmis la aflarea veștii premierul interimar și ministru al  Apărării Naționale, Mihai Fifor.

”Armata României, poporul nostru și cultura românească sunt mult mai sărace. L-am pierdut pe colonelul în retragere Neagu Djuvara, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, rănit la Odesa, un român autentic și o personalitate ce va rămâne mereu în patrimoniul nostru cultural.

În anul 2016, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, ministrul Apărării Naționale i-a conferit Emblema de Onoare a Armatei României.

Neagu Djuvara va rămâne în amintirea mea un aristocrat al spiritului, prin generozitatea de a însufleți generații și prin puterea de a inspira viitorul.

Istoricul a scris cu sufletul, filozoful ne-a învățat adevărul, românul Neagu Djuvara ne-a îndrumat către moralitate!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”,  afirmă Mihai Fifor.

“Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a primit cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a istoricului Neagu Djuvara şi, alături de întreaga Familie Regală, transmite condoleanţe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată și într-o postare pe site-ul romaniaregala.ro.

Istoricul Neagu Djuvara s-a născut în august 1916, la Bucureşti.

Pe 25 august 2016, în contextul împlinirii vârstei de 100 de ani, lui Djuvara i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti ”în semn de recunoaştere a activităţii în domeniul culturii şi istoriografiei româneşti”.

Tot în acel an, Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler.

În 2012 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Tot în 2012, titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost conferit şi de Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *