Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) a finalizat semnarea ultimelor două contracte din totalul celor 11, care prevăd execuția lucrărilor de protejare a litoralului românesc în cadrul proiectului “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)”.
Celelalte contracte din cadrul proiectului “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)” privind supervizarea lucrărilor de execuție, auditul, managementul contractului, biodiversitatea și publicitatea contractului au fost atribuite și sunt în implementare.
Prin implementarea acestor lucrării se urmărește realizarea unei protecții a litoralul românesc, precum și implementarea unor măsuri de biodiversitatea care să sprijine ecosistemul marin.
Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 5.1 Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră.
Proiectul “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)” are o valoare totală de 3.805.641.721,67 lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile obținute prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat.
Beneficiarul proiectului “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, FAZA II (2014-2020), Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral implementează lucrările de reducere a eroziunii costiere pentru următoarele sectoare: Stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus- Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai.
Obiectivul general al proiectului constă în lucrări de reabilitare a zonei costiere și asigurarea transparenței în ceea ce privește finanțarea europeană, înțelegerea contribuției europene oferite pentru protecția și reabilitarea zonei costiere a litoralului românesc al Mării Negre.
Scopul proiectului este de a preveni eroziunea costieră prin acțiuni specifice de limitare a efectelor negative ale acesteia asupra zonelor de coastă a litoralului românesc, a plajelor și prin activități de reabilitare și protecție, incluzând înnisipări artificiale a zonelor de plajă existente, structuri costiere conectate sau paralele cu țărmul, diguri de stabilizare a falezelor, dragare, ziduri de sprijin, etc.
Sursa: ABADL