Abandonul școlar, o problemă în școlile din Slobozia

  •  
  •  
  •  
  •  

Haosul creat în sistemul de educație românesc se reflectă în performanțele elevilor, dar și în atitudinea pe care aceștia o manifestă în ceea ce privește relația cu școala și cu profesorii. Privit din această perspectivă, am putea spune că învățământul reușește cu greu să-i facă pe elevi să vină tot mai aproape de școală. Problema abandonului școlar a fost dezbătută de nenumărate ori iar raportat la nivelul județului Ialomița, cifrele nu sunt de speriat. De exemplu, la sfârșitul anului școlar trecut, 190 de elevi ialomițeni au renunțat pentru totdeauna să mai vină la școală.

„După cifre am putea spune faptul că abandonul școlar nu ne afectează foarte mult, însă este o realitate care pe noi ne doare. Nu vrem să mai avem copii care să renunțe la școală. Avem inițiative de a-i stimula pe elevi și a-i încuraja să fie cât mai aproape de mediul educațional”, a declarat Ileana Condruț, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Ialomița.

Realitatea din școlile ialomițene este cutremurătoare. Pe lângă rezultatele slabe obținute, multe dintre eleve sunt nevoite să renunțe la școală, din cauză că trebuie să stea acasă să crească copii. În primul sementru al acestui an, 86 de adolescente din Ialomița au devenit oficial mame.

„Au fost perioade în care am avut saloane întregi ocupate cu mame-minore. Numărul adolescentelor care aduc pe lume copii a crescut. Toate ne spun că familia are grijă de ele și de copil sau că sunt măritate sau că se vor mărita. Realitatea este invers. Multe dintre ele se trezesc singure, fără niciun sprijin din partea nimănui. Este dureros că se întâmplă astfel de lucruri”, a declarat medicul Gabriela Dumitru, șeful Secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

Puține dintre mamele care au rămas însărcinate își manifestă interesul de a se mai întoarce la cursuri. Rămase de cele mai multe ori singure, ele intră sub ocrotirea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Ialomița.

„Noi oferim acestor tinere consiliere și sprijin social și juridic. Dacă familiile le resping, încercăm să le integrăm în familia partenerului. Eforturile noastre au fost mereu un succes”, a declarat Nicolae Badea, purtătorul de cuvânt al DGASPC Ialomița.

Și reprezentanții de la ISJ Ialomița au venit cu numeroase programe prin care încearcă integrarea în mediul școlar a adolescentelor care au devenit mame, însă din păcate puține sunt cele care acceptă ajutorul. Tinerele mame mai primesc un ajutor și din partea statului, de 600 de lei pe lună dacă își iau angajamentul că se vor întoarce la școală. În timp ce fetele renunță la școală pentru că devin mame, băieții o fac din cauza dosarelor penale. Statistica Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița arată că 13 minori, cu vârste cuprinse între 14-18 ani, au intrat în vizorul organelor de urmărire penală. Toate faptele de care acești adolescenți se fac vinovați s-au petrecut în școală.

Redactor: Denisa Stoenescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *