Cetăţenii români vor putea călători în Turcia, în scop turistic, în baza cărţii de identitate.
Potrivit unui decret semnat de preşedintele republicii, Recep Tayyip Erdogan, cetăţenilor români titulari ai cărţii de identitate li se va acorda scutire de viză pentru călătoriile turistice şi permise de tranzit în Turcia cu un timp de şedere de maxim 90 de zile la fiecare 180 de zile.
Premierul Marcel Ciolacu, care a efectuat o vizită oficială la Ankara, a mulţumit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru decizia care va permite accesul cetăţenilor români în Turcia doar pe baza cărţii de identitate, fără a mai avea nevoie de paşaport pentru călătoriile turistice sau pentru tranzit.
Premierul României, Marcel Ciolacu, şi preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, au semnat, la Ankara, Declaraţia politică privind constituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt, demers ce contribuie la consolidarea relaţiei bilaterale guvernate de Parteneriatul Strategic dintre cele două state.
“Este un mare pas înainte, care va apropia şi mai mult statele şi naţiunile noastre, atât în plan strategic, cât şi economic şi social. Turcia este principalul partener economic din afara UE, unul dintre aliaţii noştri cei mai importanţi în NATO, un partener strategic în plan regional şi un bun vecin şi prieten”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, în cadrul conferinţei de presă susţinute împreună cu preşedintele Republicii Turcia.
De asemenea, premierul a salutat reluarea exporturilor şi tranzitului cu carne şi animale vii în Turcia, menţionând că este o oportunitate pentru producătorii români de a avea acces la o piaţă extinsă şi de a stabili rute comerciale solide şi cu alte zone de interes din regiune şi Orientul Mijlociu.
“Avem nevoie de astfel de măsuri pentru a ne atinge obiectivele. Am depăşit anul trecut 10 miliarde de dolari în ceea ce priveşte schimburile economice, dar împreună ne-am stabilit o ţintă ambiţioasă de 15 miliarde de dolari pe care să o bifăm în următorii ani. Putem face acest lucru dacă vom continua să încurajăm prezenţa companiilor turceşti pe piaţa din România, în oglindă cu o reprezentare mai solidă a firmelor româneşti în Turcia”, a subliniat prim-ministrul Ciolacu.
Premierul a punctat două domenii de interes major pentru România: cooperarea mai strânsă la nivelul industriilor de apărare şi oportunităţile în sectorul energetic, sens în care a fost agreată constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia, care să evalueze posibilităţile în domeniile conectivităţii, energiei regenerabile şi a celei nucleare.
Securitatea regională a fost un alt subiect de interes pentru ambele părţi. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că România şi Turcia vor acţiona în continuare împreună în ceea ce priveşte asistenţa acordată Ucrainei, implicarea în reconstrucţia după război, precum şi asigurarea asistenţei umanitare în Fâşia Gaza şi stoparea pierderilor de vieţi omeneşti în rândul populaţiei civile.
De asemenea, prim-ministrul a dat asigurări că România va continua să faciliteze dialogul dintre Turcia şi Uniunea Europeană, atât ca stat candidat la aderare, cât şi ca partener cheie al UE în multe domenii importante.
În contextul vizitei oficiale în Turcia, prim-ministrul Marcel Ciolacu şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan au participat şi la semnarea următoarelor documente bilaterale:
– Acord dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind activităţile lucrative ale membrilor de familie ai membrilor misiunilor diplomatice şi posturilor consulare;
– Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul urbanizării;
– Aranjamentul Administrativ privind implementarea Acordului între România şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale;
– Memorandum de Înţelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România şi Ministerul Culturii şi Turismului din Republica Turcia privind cooperarea în domeniul turismului;
– Memorandum de Înţelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România şi Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Republica Turcia cu privire la sprijinul acordat IMM-urilor;
– Protocolul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia în domeniul educaţiei şi formării personalului în domeniul forţelor de ordine.