Thursday, 24 January 2019
Acasă > Eveniment > UPDATE: Academician acuzat de DNA, într-un dosar privind terenuri din Constanța

UPDATE: Academician acuzat de DNA, într-un dosar privind terenuri din Constanța

Academicianul Alexandru Bogdan va fi audiat azi de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție. El este acuzat de producerea unui prejudiciu de trei milioane de euro. În dosarul cauzei este vorba despre 400 de hectare de teren din judeţul Constanţa, care aparțin Academiei Române și care ar fi fost închiriate de către Alexandru Bogdan unei familii la un preţ de 18.000 de lei.

Surse judiciare susțin că procurorii suspectează că foarte multe din contractele prin care diferiți oameni de afaceri au preluat în arendă sau în diferite alte modalități terenuri – concesiune, asociere sau închiriere, de la Academia Română au fost încheiate total în defavoarea instituției. Mai exact, afaceriștii nu plăteau aproape nimic, deși beneficiau de suprafețe mari de teren, ceea ce făcea ca profitul lor la final de an să fie foarte mare. Pe lângă contribuțiile mici, sunt cazuri în care deși se încheia contractul pentru arendarea unei anumite suprafețe de teren, omul de afaceri beneficiar ajungea să lucreze o suprafață mai mare decât cea trecută în contractul de arendă, fără ca responsabilii Fundației să facă vreo verificare.De altfel, la dosar există și un raport de audit, comandat de Academia Română la Fundație, raport care confirmă neregulile descoperite de procurori.Mai mult, potrivit unor surse judiciare, în perioada când Fundația era condusă de Alexandru Bogdan a fost blocată o tentativă a Curții de Conturi de a face un control amplu acolo, operațiune care a ajuns și aceasta pe masa procurorilor DNA.
Fundația pentru Patrimoniu a fost înființată în 2005 și a avut ca principal scop administrarea tuturor bunurilor imobiliare ale Academiei Române. Averea gestionată de Fundație este impresionantă, întrucât vorbim de terenuri de sute de milioane de euro. Aproape toate aceste suprafețe, în marea lor majoritate agricole, sunt lucrate la prețuri mai mult decât avantajoase de oameni politici, precum și de oameni de afaceri controversați.

Update

Iată comunicatul DNA cu privire la acuzațiile aduse:

COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție au dispus începerea urmăririi penale față de BOGDAN ALEXANDRU, președinte al Fundației Patrimoniu, la data comiterii faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Din ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora:

In perioada 2006-2010, suspectul Bogdan Alexandru și-a exercitat atribuțiile de președinte al fundației în scopul de a favoriza colaboratorii Fundației Patrimoniu, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale.
Prin aceste acțiuni, desfășurate cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, a fost prejudiciat atât patrimoniul privat cât și bugetul acestei instituții.
Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea că marea majoritate a contractelor au fost încheiate fără să fie respectate prevederile Statutului Fundației „Patrimoniu” și fără să fie respectată procedura de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundație, conform unei decizii a Președintelui Academiei Române;

La aceeași dată, suspectului BOGDAN ALEXANDRU i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.