Acuzaţii grave în învăţământul constănţean

  •  
  •  
  •  
  •  

Când vine vorba despre elevii de la liceu, lucrurile se schimbă radical. Suma de 50 de lei se transformă într-un minim de 100 de lei. Iar dacă există elevi care nu au cotizat, se va vedea cu siguranţă la note.

“Au fost ceruți bani de note.” ne-a spus un elev.

Diversele sărbători reprezintă un alt prilej folosit de profesori pentru a primi atenții. O spune un părinte, care nu ascunde faptul că este nevoit să dea bani cadrelor didactice pentru ca fiul său să nu aibă surprize la clasă.

“Profesorii băteau apropouri, se făcea o chetă iar cei care nu contribuiau aveau note mai mici.” a  povestit un părinte.

Astfel de practici nu-i sunt străine nici șefului Inspectoratului Județean Școlar (ISJ) Constanța, însă atât timp cât nu există reclamații depuse, nu se poate face nimic.

“Nu s-au înregistrat solicitări, sesizari la sediul Inspectoratului pentru a lămuri aceste situații, asta nu înseamnă că ele nu există. Am aflat informal, nu pe cale institutională că s-au organizat aceste strângeri de fonduri pentru a oferi directorului sau învățătorului anumite cadouri.” a declarat Răducu Popescu, directorul ISJ Constanța.

Pe lângă toate aceste probleme din sistemul de învățământ românesc, care cel puțin în teorie ar trebui să fie gratuit, mai intervin și alți factori importanți pentru cariera pe care vrea să o urmeze elevul. O școală de „fițe” cu siguranță va da bine la CV și nu mulți sunt cei care reușesc să învețe într-o astfel de unitate de învățământ. Dar ce înseamnă o școală de fițe?

“Îmi este greu să definesc foarte concret ce înseamnă școală de fițe, dar în accepțiunea publică pe care o auzim în ultima vreme, este un amestec de elită și un amestec de orgolii nemăsurate, de poza publică.” a afirmat Vasile Nicoară, director Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa.

Anumite școli însă aplică altfel de politici pentru ca nici profesorii și nici părinţii să nu se mai bazeze pe atenţii.

“Am înființat Asociația de părinți cu statut juridic, iar cei doi la sută din impozit se duc către această asociație, iar vîn funcție de necesitățile școlii din sumele strânse se donează școlii în funcție de necesități.”  a declarat Valentina Mesea, director la Şcoala Gimnazială „Ion Minulescu”.

Cert este ca fenomenul este departe de a fi stopat și asta nu doar din vina cadrelor didactice  și a sistemului de învățământ românesc, ci și din vina părinților care preferă să dea bani în continuare în loc să facă reclamații.

Autor. Sorin Hulubei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *