Adrian Constantin: ,,Primăria Năvodari urmăreşte dezvoltarea economică şi turistică a oraşului”

  •  
  •  
  •  
  •  

Dezvoltarea unei localităţi depinde de eficienţa şi perseverenţa de care dau dovadă atât aleşii locali, cât şi funcţionarii publici din primării, cei care trebuie să aibă viziune şi să elaboreze proiecte eligibile prin care atrag fonduri şi ajută la creşterea nivelului de trai al comunităţii respective. Despre proiectele de anvergură care se deruleză la Năvodari am stat de vorbă cu şeful Serviciului de Management Programe din Primăria Năvodari, Adrian Constantin.

–    La Năvodari se lucrează intens în ultimii ani. Recent s-a lansat un nou proiect ambiţios şi frumos, deopotrivă.
–    Este vorba despre un proiect transfrontalier pe care-l implementăm împreună cu partenerii bulgari şi vizează realizarea unei pieţe pescăreşti. Iniţial, primarul oraşului, Nicolae Matei, a propus ca această piaţă să aibă formă de calcan, dar la sugestia colegilor din Primărie s-a optat pentru forma de păstrugă. Conceptul este original din punct de vedere arhitectural, iar proiectul în sine este binevenit într-un oraş situat la malul mării. Năvodariul nu avea cum să facă rabat de la acest aspect mai ales că se doreşte a fi un oraş european. Astfel, vom susţine comerţul cu peşte, turiştii vor vedea o construcţie ingenioasă şi, totodată, vor putea gusta preparatele din peşte în cadrul restaurantului ce va funcţiona în aceeaşi locaţie. Aici va exista şi o hală în care se va comercializa, în condiţii europene, peştele proaspăt.
Piaţa va fi amplasată pe o platformă aflată în vecinătatea podului care se intersectează cu bulevardul Năvodari, în proximitatea canalului, şi va face parte dintr-un ansambul care va cuprinde şi o promenadă pe malul canalului.
Toată echipa din Primărie s-a implicat şi a venit cu idei în elaborarea acestui proiect, iar primarul este foarte atent la fiecare detaliu. Am deschis poarta proiectelor europene şi vrem să ne facem treaba foarte bine.
–    Ce funcţiuni va avea această piaţă de peşte?
–    În coada peştelui va exista o hală cu zece puncte de comercializare a peştelui, vara vor fi 16 puncte exterioare de comercilizare, în partea de jos a edificiului va fi un restaurant, iar sus va funcţiona un pavilion expoziţional, dar vrem să amenajăm şi un muzeu al peştelui. De asemenea, am prevăzut şi un loc unde se va pregăti peştele. Edificiul îţi permite să amenajezi orice, inclusiv locuri de pescuit.
–    Implementarea proiectului are efecte multiple.
–    Da, se realizează lucruri importante pentru năvodăreni pe bani europeni, permite crearea de noi locuri de muncă, ajută la promovarea oraşului, dar şi la atragerea mai multor turişti.
În derularea preoiectelor europene există şi aceste câştiguri considerate iniţial secundare, dar care devin apoi foarte importante pentru comunitate.
–    Se uită astfel efortul depus în elaborarea şi realizarea unor proiecte de acest gen?
–    Da, când apar efectele uiţi efortul depus. Păcatul este că, de fiecare dată, până ajungi la finalitate, trebuie să te lupţi cu mori româneşti. Echipa de la Năvodari nu regretă niciun efort depus, susţine fiecare proiect şi vrea să le vadă definitivate. Toată lumea este implicată: de la simpli oameni, la consilieri locali, la angajaţi din Primărie şi la primar. Acum ne gândim la organizarea licitaţiei pentru desemnarea constructorului şi sperăm ca în trei luni să demarăm lucrările.
–    Proiectul derulat cu partenerii bulgari include şi alte componente?
–    Da, el are şi o componentă culturală şi una economică. Vom putea descoperi, reciproc, aspecte interesante din cultura celor două popoare. Astfel, vom organiza în cadrul proiectului două festivaluri ale peştelui – unul având loc la Năvodari, vom face schimburi de experienţă pe sectorul piscicol între oamenii de afaceri români şi cei din Bulgaria. Nu în ultimul rând, se va redacta un Ghid gastronomic al preparatelor din peşte român-bulgar care va include diverse reţete şi va fi distribuit gratuit şi vom organiza seminarii pe teme legate de piscicultură. De asemenea, în colaborare cu un ONG din Bulgaria vom încerca să dezvoltăm şi o colaborare pe linie de educaţie, eventual înfiinţarea unei universităţi la Năvodari unde vor fi pregătiţi viitorii specialişti din turism.
–    Oraşul Năvodari a început să se dezvolte pe direcţii multiple.
–    Primăria a pornit de la necesităţile oraşului şi a urmărit dezvoltarea economică şi turistică a localităţii. Un proiect important este cel ce vizează lărgirea drumului ce leagă Năvodari de Ovidiu la care urmează să semnăm contractul de finanţare în cel mult o lună. Acest obiectiv va avea şi alte componente importante – la intersecţia străzii Mării cu bulevardul Năvodari va exista un pasaj subteran care va duce spre Piaţa de peşte despre care discutam la început, se va reabilita tronsonul de pod dintre Năvodari şi Corbu şi vom crea un pod nou în zona dintre Lumina şi Ovidiu.
De asemenea, în proiectul privind modernizarea şi extinderea drumului Năvodari -Mamaia lucrurile încep să meargă. Au existat două contestaţii la procedura de achiziţie publică, dar au fost respinse, vom definitiva evaluarea şi urmează să încheiem contractul de finanţare.
Am demarat şi un proiect privind iluminatul public prin panouri solare în Năvodari şi Tabăra Năvodari, totul pe bani europeni şi cu o participare financiară foarte redusă din partea Primăriei Năvodari.
Astfel se va face o foarte mare economie la plata facturilor privind alimentarea cu energie electrică a oraşului, iar sumele economisite vor putea fi direcţionate spre investiţii.
În paralel, am realizat mai multe locuri de parcare, toate iluminate public, iar unde zona pietonală a permis s-a intrat pentru a amenaja noi locuri de parcare pentru maşini.
–    La ora actuală, în Primăria Năvodari se lucrează pe 11 proiecte  toate având asigurată finanţarea pe fonduri europene.
–    Printre acestea se numără cel privind realizarea parcului de recreere la intrarea în Năvodari dinspre Lumina şi pentru care s-a semnat contractul de finanţare. Printre altele, aici vor apărea piste pentru biciclişti, locuri de joacă pentru copii, foişoare pentru pensionari şi nu numai, terenuri de mini baschet etc.
Urmează să repunem pe tapet şi problema Centrului de agrement deoarece a existat o plângere care s-a rezolvat şi va trebui să semnăm contractul de finanţare. Totodată, se va realiza şi o promenadă pe şase kilometri, între Năvodari şi Constanţa, la marginea plajei Năvodari, o investiţie destul de costisitoare, dar care va deschide oraşul şi pe zona de plajă. Mai este un proiect la Lacul Taşaul pe care-l redepunem şi ce va pune în valoare potenţialul turistic al ariei respective.
În perioada următoare vrem ca în oraşul Năvodari să se construiască din toate părţile, iar în doi ani să definitivăm proiectele aprobate şi demarate.
–    Din sezonul următor, năvodărenii se pot mândri că au echipa de fotbal Săgeata Năvodari în Liga 1. Asta presupune sprijin din partea administraţiei publice locale, investiţii în stadion astfel încât localnicii să-şi poată susţine echipa la ea acasă.
–    În calitate de suporter al echipei îmi doresc să vedem echipele mari aici, la Năvodari. Reamenajarea şi modernizarea stadionului a fost una dintre dorinţele primarului Matei. Există un proiect în acest sens ce presupune recrearea tribunelor, a pistelor pentru atletism, locurile de parcare, realizarea unei capacităţi de 8.000-9.000 de locuri pe scaune, precum şi asigurarea iluminatului nocturn al stadionului. Toate aceste aspecte trebuie discutate la Primărie, să vedem de ce fonduri dispunem şi ce se poate realiza. Oraşul Năvodari merită un stadion la standarde europene, performanţa sportivă o impune, vom analiza dacă este oportună o asemenea investiţie.
–    Care sunt urgenţele în această perioadă?
–    Să finalizăm proiectul cantinei sociale, să organizăm licitaţia pentru Centru de afaceri, să demarăm lucrările la drumurile ce leagă oraşul Năvodari de staţiunea Mamaia şi de localitatea Ovidiu şi să ajungem cu proiectele în faza de semnare a contractelor de finanţare. Vrem ca în Năvodari să se lucreze cu efervescenţa necesară definitivării obiectivelor propuse în termenul stabilit, iar prezenţa primarului Nicolae Matei în primărie impune un ritm alert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *