sâmbătă, 19 septembrie 2020
Acasă > Sanatate > Afecţiune acută în sistemul sanitar din România!

Afecţiune acută în sistemul sanitar din România!

Spitalele din România riscă în continuare să rămână fără medici. Şi asta din cauza salariilor care rămîn la fel de mici şi care îi determină pe aceştia să lucreze în alte ţări unde venitul este de 3 ori mai mare. Colegiul Medicilor din România este nemulţumit că actuala conducere de la Ministerul Sănătăţii nu ia nici o măsură în aceste sens.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedinte Colegiul Medicilor România, a declarat că “temele supuse dezbaterii publice sunt teme marginale care nu fac altceva decât să ne epuizeze în dezbateri sterile şi să abordăm temele principale. Temele principale ale sistemului de sănătate sunt subfinanţarea, lipsa de personal calificat şi o legislaţie stufoasă care vulnerabilizează în activitatea lor medicii dar şi pacienţii. Noi ne-am bucurat că a crescut bugetul sănătăţii cu un miliard de euro dar am rămas surprinşi de faptul că aceşti bani sunt aproape în exclusivitate dirijaţi către firmele de medicamente şi nu s-au găsit 40 de milioane de euro pentru a dubla veniturile rezidenţilor. Cu alte cuvinte, medicii având venituri foarte mici, interzicându-le să-şi completeze aceste venituri prin activitatea profesională vor fi obligaţi să emigreze.”

Statisticile privind numărul de medici din ţara noastră sunt îngrijorătoare.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedinte Colegiul Medicilor România, a mai declarat că în acest moment, situaţia în ceea ce priveşte personalul calificat este la marginea prăpastiei. Dacă în 1990 aveam peste 55 de mii de medici în România, la începutul acestui an avem 39.813 medici cu drept de liberă practică în România, cu alte cuvinte am coborât sub pragul de 40 de mii. Este o situaţie care trebuie discutată şi de aceea trebuie să ne orientăm, dezbaterile şi încercarea de a găsi soluţii către temele majore şi nu către temele marginale.”

În aceste sens, Colegiul Medicilor din România solicită actualului Guvern să rezolve revedincările discutate la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din luna martie 2012 în  ceea ce priveşte eficientizarea sistemului medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *