Afganistan. A fost evacuat și ultimul cetățean român care a solicitat sprijin pentru repatriere

Ministerul Afacerilor  Externe anunță că în cursul zilei de duminică,  22 august 2021, ultimul cetățean român care a solicitat sprijin pentru repatriere a fost evacuat din Kabul și a ajuns în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan.

Acest cetățean român, care lucra pentru un program ONU și avea dublă cetățenie, a României și a Republicii Moldova, a fost evacuat și ajutat să ajungă în siguranță în Aeroportul internațional din Kabul cu sprijinul partenerilor internaționali, în pofida condițiilor extrem de dificile din teren.

Ulterior, acesta a fost preluat pe un zbor până la Islamabad, asigurat de parteneri internaționali.

Cetățeanul român evacuat ieri era ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan care își exprimase dorința de a fi evacuat.
Astfel, la acest moment, toți cetățeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan.

Celula de criză interinstituțională, prin intermediul Ambasadei României de la Islamabad, se află în contact permanent cu restul cetățenilor români aflați în Afganistan, care nu au solicitat până la acest moment sprijin pentru evacuare.

Totodată, Celula de criză interinstituțională continuă demersurile pentru a oferi sprijin pentru evacuare cetățenilor afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România, precum și jurnaliști afgani, care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România și nu au putut fi încă evacuați din cauza situației de securitate foarte dificile care nu a permis acestora să ajungă în aeroportul din Kabul.

Reamintim că aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a evacuat, în cursul zilei de vineri, 20 august, 18 cetățeni (14 români și 4 bulgari) de pe aeroportul internațional din Kabul, în condiții de siguranță.

Ulterior, aeronava a aterizat la Islamabad și l-a preluat și pe cetățeanul român evacuat în cursul dimineții de 20 august pentru a fi transportat spre țară. Primul cetățean român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie. De la Islamabad, aeronava a făcut deplasarea spre România.

Sursa: MAE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.