joi, 13 august 2020
Acasă > Agenda zilei > Agenda zilei 12 septembrie

Agenda zilei 12 septembrie

1882 – S-a născut Ion Agârbiceanu

Ion Agârbiceanu s-a născut pe 12 septembrie 1882, la Cenade, comitatul Alba de Jos. Studiile gimnaziale le-a făcut la Blaj, cele superioare la Facultatea de Teologie din Budapesta. În perioada 1901 – 1902, începe să colaboreze cu poezii la „Tribuna” din Sibiu, „Gazeta Transilvaniei”, „Familia”, „Drapelul”. În anul 1903, începe colaborarea la revista „Sămănătorul” cu Legendă în versuri. După 1918 a fost director al ziarului „Patria” din Cluj, apoi al ziarului „Tribuna” din Cluj. A deținut mai multe funcții politice în Parlamentul României întregite, prima dată în 1919, apoi în 1922 – 1926, mai târziu a fost senator și vicepreședinte al Senatului. A fost membru în Comitetul Executiv al Partidului Național Român din Transilvania. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1919, apoi membru titular al aceleiași Academii în 1955 la Secția de științe istorice, știința limbii, literatură și artă. A primit premiul național pentru proză în 1927, Ordinul Muncii, pentru merite deosebite „în domeniul creației literare”, în 1954, Ordinul Steaua Republicii clasa I în 1962, a fost sărbătorit oficial cu ocazia a 80 ani de viață. La 28 mai 1963, Ion Agârbiceanu s-a stins din viață la Clinica Medicală din Cluj, în urma unui infarct miocardic. Necrologul semnat de Academie și de Uniunea Scriitorilor evidențiază bogata și îndelungata sa activitate – peste șase decenii – pe tărâm literar. La mitingul de doliu, ținut la Cluj, la 31 mai, îi omagiază personalitatea Iorgu Iordan, Zaharia Stancu, Mihai Beniuc, Mircea Zaciu. A fost înmormântat în cimitirul Hajongard din Cluj, iar mormântul său a fost declarat monument istoric în anul 2012.

1913 – S-a născut Jesse Owens, celebru atlet de culoare supranumit torpila umană

James Cleveland  Owens s-a născut pe 12 septembrie 1913 în Oakville, Alabama. La liceul din Cleveland, Ohio, Jesse s-a remarcat atât în probele de sală, cât și în cele de stadion. A câștigat probe importante la campionatele naționale ale atleților amatori, în 1934 și 1935, iar apoi a depășit cinci recorduri mondiale când a concurat cu echipa universității statului Ohio, la Ann Arbor, Michigan, la 25 mai 1935. În august 1936, Jocurile Olimpice de vară au avut loc la Berlin, capitala Germaniei. Conducătorul german, Adolf Hitler, a folosit jocurile pentru a face propagandă pentru regimul nazist din Germania. A cheltuit sume enorme pentru pregătirea atleților germani și a sperat să încununeze cu lauri mitul rasei superioare, „rasa ariană”, cea albă, a europenilor nordici. Cu toate acestea, rezultatele sortive ale lui Owens au năruit toate aceste planuri. Mulțimea îl adora, pentru că era un atlet adevărat, care și-a câștigat admiratori grație vitezei și agilității sale. După Jocuri, Owens a fost obligat să ia parte la mitinguri sportive din Europa, pentru a strânge bani pentru echipa americană. Prea obosit pentru a participa, s-a retras și a fost suspendat de Uniunea Americană a Atleților Amatori. Mai târziu, a participat la concursuri demonstrative pentru a strânge bani pentru familia sa și făcând acte de caritate; cursa cea mai faimoasă a fost cea în care a concurat cu un cal. Jesse Owens a murit pe 31 martie 1980 în Tucson, Arizona.

 1944 – S-a născut Barry White

Născut pe 12 septembrie 1944, în Galveston,Texas, Barry White a crescut cântând “Silent Night” împreună cu mama sa și învățând să cânte la pian. După ce se mută cu familia la Los Angeles, își face debutul în muzică la 11 ani, cântând la pian piesa lui Jesse Belvin , “Goodnight my love” iar la 16 ani înregistrează piese cu grupul R&B Upfront. În 1969 Barry White înfințează un trio vocal feminin Love Unlimited, din acest trio făcând parte și James Glodean, viitoarea lui soție. De asemenea a înfințat Love Unlimited Orchestra, un ansamblu de 40 de oameni, pentru a-l acompania pe el și trupa de fete. În mijlocul anilor 70, White s-a dovedit un maestru de necontestat al muzicii soul în Statele Unite. Piese ca ” I’m gonna love you just a little more, baby “, ” Never, never gonna give ya up “, ” Can’t get enough of your love, babe ” și “You are the first, the last, my everything “, s-au dovedit a fi la fel de populare și în Marea Britanie. Unul din cele mai mari hit-uri ale lui White în Statele Unite, a fost piesa ” It’s ecstasy when you lay down next to me ” care a ajuns în anul 1977 în Top 5. Anul urmator  se afla în UK Top 20 cu o versiune cover a piesei ” Just the way you are ” a lui Billy Joel. După mai multe înregistrări făcute cu soția sa, rezultă albumul “Barry&Glodean”, în care cei doi cântă în duet. În 1987 revine în UK Top 20 cu piesa “Sho’ you righ” iar în 1992 face echipă cu artista britanică Lisa Stansfield pentru a înregistra o versiune a hit-ului ei ” All around the world “. Albumul “Staying Power” lansat in 1999, îi aduce artistului Barry White două Premii Grammy. Barry White a murit pe 4 iulie 2003. Vocea lui a fost una dintre cele mai bune care a răsărit în a doua jumătate a secolului 20.

1958 – Americanul Jack Kilby prezintă primul circuit integrat din lume

Jack St. Clair Kilby s-a născut pe 8 noiembrie 1923, în Jefferson City, Missouri, Statele Unite și a fost un inginer american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2000, pentru inventarea circuitului integrat, în 1958, pe când lucra la Texas Instruments, respectiv al “tipăririi la cald”, tehnică de tipar. Kilby a primit jumătate din premiu, cealaltă fiind împărțită de Herbert Kroemer și Jores Ivanovici Alfiorov. Circuitul integrat, sau cip, este un dispozitiv electronic alcătuit din mai multe componente electrice și electronice interconectate, pasive și active, situate pe o plăcuță de material semiconductor, dispozitiv care în cele mai multe cazuri este încapsulat într-o capsulă etanșă prevăzută cu elemente de conexiune electrică spre exterior, numite terminale sau pini. Primele aparate de radio erau echipate cu circuite integrate în etajul audio; apoi au apărut și primele receptoare TV echipate cu circuite integrate, radiocasetofoane, și până la roboții industriali și multe altele, fapt determinat de pătrunderea automatizării în procesele de producție. Jack Kilby, cel care a inventat circuitul integrat a murit pe 20 iunie 2005, în Dallas, Texas, Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *