marți, februarie 18, 2020
Acasă > Agenda zilei > Agenda zilei 16 aprilie

Agenda zilei 16 aprilie

1828 – A murit Francisco de Goya, pictor, gravor și desenator spaniol

Francisco de Goya s-a născut la 30 martie 1746 într-un mic sat în nordul Spaniei.  Goya urmează școala la iezuiți, după care intră ca ucenic în atelierul pictorului José Martinez, la care își va exersa arta desenului copiind gravuri. În 1763, încearcă să se înscrie în Academia Regală San Fernando din Madrid, dar este respins. Își continuă formația artistică sub îndrumarea lui Francisco Bayeu pentru ca, în 1773, să se căsătorească cu Josefa, sora mai mică a maestrului său. Goya a mai încercat încă o dată să fie primit în Academia San Fernando în anul 1766, dar a fost  din nou respins. În 1795 va fi numit director al acestei instituții! Pe la sfârșitul anului 1769, Goya pleacă la Roma, unde va rămâne până în iunie 1771. În Italia obține o bursă din partea Academiei din Parma, care îl impulsionează să-și continue munca artistică, astfel că, la întoarcerea în Spania, Goya deține deja certificatul de maestru. Se stabilește la Zaragoza și decorează palatul Sobradiel, pictează o frescă pe bolta micului prezbiteriu al catedralei El Pilar, și realizează un ciclu de tablouri pentru călugării de la Aula Dei. În 1824, Goya pleacă la Plombières-les-Bains. După o lună în care vizitează Parisul, se stabilește la Bordeaux. Faptul că se găsea în străinătate nu îi slăbește forța de creație. Goya pictează scene de coridă, portrete -“Lăptăreasa din Bordeaux”, din 1827 și realizează miniaturi. În primăvara anului 1825 se îmbolnăvește, iar trei ani mai târziu, pe 16 aprilie 1828, moare la Bordeaux. Rămășițele artistului vor reveni în Spania, la sfârșitul primului război mondial. De la el ne ramâne și cunoscuta frază ” Somnul rațiunii naște monștri”.

1844 – S-a născut Anatole France, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel

Anatole France este numele de scriitor al autorului francez Jacques Anatole François Thibault, și s-a născut pe 16 aprilie 1844, la Paris, ca fiu al unui librar erudit, care-l inițiază în meseria sa îndreptându-l totodată către studii umaniste.  Autor de poeme de dragoste inspirate de iubirea sa nefericită pentru actrița Élise Devoyod, în 1885, îl cunoaște pe editorul Lemerre, adevărat mecena al poeților parizieni. În 1869 a devenit  lector la editura acestuia. Este mobilizat în garda națională în anul 1870. Sub diferite pseudonime, publică versuri și articole. Își face debutul editorial cu eseul Alfred de Vigny în 1868, iar în 1873, sub semnătura Anatole France, publică la Lemerre volumul de poezii Poèmes dorés – Poeme aurite. În 1881 apare primul său roman Crima lui Sylvestre Bonnard, premiat de Academia franceză, iar doi ani mai târziu, în 1883, începe să frecventeze saloanele doamnelor de Loynes și Arman de Caillavet. În același an are loc întâlnirea sa cu Renan. În 1884 este reprezentată piesa Nunta din Corint. În 1885 a devenit  director al revistei Les Lettres et les Arts, iar doi ani mai târziu a devenit și cronicar al revistei Le Temps, calitate în care va face elogiul lui Zola, în anul 1892. În 1890, își dă demisia din postul de bibliotecar la Senat. Este anul când are loc întâlnirea sa cu Charles Maurras și când publică romanul Thaïs. Călătorește , împreună cu doamna de Caillavet, în Italia, divorțând de Marie-Valérie Guérin de Sauville, cu care se căsătorise în 1877. Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921, Anatole France a murit pe 12 octombrie 1924, în orașul francez Tours.

 1889 – S-a născut Charlie Chaplin, actor, regizor și producător britanic

Charles Spencer Chaplin s-a născut la 16 aprilie 1889, la Londra. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights,  Modern Times și The Great Dictator. Primele filme ale lui Chaplin au fost făcute pentru studiourile Keystone ale lui Mark Sennett, unde și-a dezvoltat personajul Vagabondul și a învățat foarte repede arta de a face filme. El a inventat costumul de vagabond. Sănătatea lui Chaplin a început încet să se deterioreze spre sfârșitul anilor ’60, după terminarea ultimului său film, „A Countess from Hong Kong” și mai rapid după ce a primit Premiul Academiei în anul 1972. În 1977 avea deja dificultăți în comunicare și se deplasa cu ajutorul unui scaun cu rotile. Chaplin a decedat în somn în 1977, în  ziua de Crăciun, pe 25 decembrie. Chaplin a fost înhumat într-un cimitir din Elveția. Pe data de 1 martie 1978, cadavrul său a fost furat de un grup de mecanici elvețieni, cu scopul de a cere bani de răscumpărare de la familia sa, însă planul lor a eșuat. Hoții au fost prinși , iar cadavrul a fost recuperat după 11 săptămâni lângă lacul Geneva. Corpul său a fost reînhumat sub 1,8 metri de beton pentru a preveni alte incidente.

1935 – A murit Panait Istrati, scriitor român 

Panait Istrati s-a născut în Brăila, pe 10 august 1884, ca fiu nelegitim al unei spălătorese, Joița Istrate și al unui contrabandist grec. A copilărit în Baldovinești, a terminat șase ani de școală primară, doi fiind nevoit să-i repete. Ca și Maxim Gorki, scriitorul rus și apoi sovietic cu care a fost comparat adesea, și-a câștigat existența ca ucenic al unui cârciumar, al unui brutar și al unui vânzător ambulant. O vreme a fost și cărbunar la bordul navelor Serviciului maritim Român. În acest timp a citit cu aviditate tot ce i-a căzut în mână. Hoinărelile l-au purtat prin diferite orașe: București, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris și Lausanne. Primele încercări literare datează din 1907, cu preponderență făcând publicistică în presa muncitorească din România, debutul fiindu-i articolul Hotel Regina în revista România muncitoare. Între 1910-1912 își publică, în aceeași revistă, primele povestiri: Mântuitorul, Calul lui Bălan, Familia noastră, 1 Mai. Trăind în sărăcie, bolnav și singur, a încercat să se sinucidă în 1921 pe când era la Nisa, dar a fost salvat, iar în buzunar i s-a găsit o scrisoare netrimisă, adresată lui Romain Rolland, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1915. Acesta este avertizat și îi răspunde imediat încurajându-l să urmeze cariera sa de scriitor. Povestirea Chira Chiralina a fost publicată în 1923 cu o prefață semnată chiar de Romain Rolland. În 1927 a vizitat Moscova și Kievul. În 1929 a călătorit din nou în Rusia sovietică. Voiajul său în Rusia a fost sursa de inspirație a operei Vers l’autre flamme-Confession pour vaincus  în care denunță abuzurile regimului comunist. Una din remarcile sale celebre la adresa regimului sovietic și a omletei proverbiale: “Văd ouăle sparte, dar unde este omleta?”. A fost tratat de TBC în Franța la Nisa și apoi a revenit la București. Izolat, singur și bolnav de tuberculoză, a murit la sanatoriul Filaret, pe 16 aprilie 1935. Opera lui Panait Istrati, scrisă în limbile franceză și română, a fost tradusă în peste 30 de limbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *